Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2019 10:41
Čas čtení 6:32
Šimon Kucka

10 nejlepších filmů Christophera Nolana

10 nejlepších filmů Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Britského režiséra milují lidé po celém světě a výjimkou nejsou ani redaktoři Filmkultu.

Když se vysloví jméno Christopher Nolan, každému je hned jasné, o koho jde. Jeden z nejúspěšnějších a nejuznávanějších režisérů dneška má svůj specifický styl podání příběhu a vytvoření atmosféry, který je velmi snadno rozeznatelný. Slavný filmař nedávno ohlásil svůj nový počin s názvem Tenet, ve kterém si zahraje Robert Pattinson (GoodTime) nebo John David Washington (BlacKkKlansman) a ty se o něm můžeš dočíst více v tomto vlákně.

Jelikož všichni v redakci máme tvorbu tohoto britského machra velice rádi, rozhodli jsme se sestavit výběr 10 nejlepších filmů Christophera Nolana. Po dlouhatánské diskusi zda prohodit tamto s tímhle, co dát na poslední místo ale hlavně co dát na první, jsme se konečně shodli. Dopředu tě upozorňujeme, že naše TOP 10 se nemusí shodovat s tvou TOP 10.


 10. Sledování (Following, 1998)

Celovečerní prvotina vyšla rodákovi z Londýna na jedničku. Příběh tě zavede právě do hlavního města Velké Británie, kde se blíže soustřeďuje na osudy muže jménem Bill (Jeremy Theobald). Ten pracuje jako spisovatel, jehož inspirací jsou náhodní kolemjdoucí z londýnských ulic. Slíbí si však, že nesmí nikoho sledovat více než jednou, což později sám poruší, když ho zaujme Cobb (Alex Haw). Postupně se ale zaplétá do záhadných okolností, kdy přestává být jasné, kdo je pronásledovatelem a kdo pronásledovaným.

Scénář, režie a kamera byly pevně v Nolanových rukou a už v jeho prvním celovečeráku zaznamenáno mnoho z jeho typického rukopisu. Following jsme dali na 10. místo, protože i když se kvalitou jednoznačně dostává nad většinu tehdejší tvorby, pro Chrise šlo o první velký skok, který mu později umožnil natočit větší a lepší snímky. Tento počin nás baví i přes 20 let od své premiéry.

Naj filmy Chris Nolan
Naj filmy Chris Nolan Zdroj: Zeitgeist

9. Insomnie (2002)

Remake stejnojmenného mysteriózního thrilleru z roku 1997, ve kterém si tehdy zahráli Stellan Skarsgård a Bjørn Floberg, se dočkal úspěšnějšího zpracování právě pod taktovkou Christophera Nolana. Hlavní úkol byl přidělen hollywoodské legendě jménem Al Pacino, kterému měl za úkol dělat protivníka zesnulý Robin Williams. O čem vlastně Insomnie je?

Al Pacino zde ztvárňuje detektiva Dormera, který se spolu se svým kolegou Eckhartem (Martin Donovan) vydají na odlehlou Aljašku vyšetřit případ zavražděné středoškolačky. V pátrání po vrahovi jim pomáhá Hillary Swank. Hlavním podezřelým se stane spisovatel Finch (Robin Williams) a čím dál v případě Dormer postupuje, tím těžší je pro něj odlišit dobré od špatného.

Doporučeno
10 nejlepších filmů Stevena Spielberga 10 nejlepších filmů Stevena Spielberga 26. července 2021 9:30

Insomnie neskončila na posledním místě zejména díky fantastickým hereckým výkonům všech výše zmíněných herců a kameře Wallyho Pfistera, z něhož se stal režisérův dlouholetý spolupracovník. Robin Williams byl známý svým talentem rozveselit celý svět jedinou větou, ale v Insomnii podal skutečně mrazivý výkon a obhájil si tak své dvě zlaté sošky Oscara. Insomnie je super, ale na to (dosud) nejlepší ve své kariéře si musel Nolan ještě chvilku počkat.

Naj filmy Chris Nolan
Naj filmy Chris Nolan Zdroj: Warner Bros.

8. Batman začíná (Batman Begins, 2005)

První část epické trilogie o Temném rytíři přišla do kin v roce 2005, kdy byl do postavy nekompromisního strážce města Gotham obsazen sympatický Velšan jménem Christian Bale. Herec je známý svou oddaností každému projektu, ke kterému se zaváže a pro dokonalé ztvárnění svých postav je odhodlán udělat cokoli.

Doporučeno
10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy 10 nejlepších hororů 21. století, které tě možná vyděsí a zaujmou více než hollywoodské strašidelné filmy 22. ledna 2021 10:31

Kvůli roli Batmana musel po natáčení psychologického Mechanika (2004), kde vážil pouze 55 kilogramů, přibrat až celých 31 kilogramů. Konkurzu se zúčastnil v kostýmu Batmana, který předtím nosil Val Kilmer. Jak již víme, Bale roli získal a obral tak o ni jiné zájemce, například Henryho Cavilla (Muž z oceli), Jakea Gyllenhaala (Spider-Man: Daleko od domova) nebo dokonce Heatha Ledgera. Tomu však o pár let vyšla zcela jiná role. Batman začíná je velmi dobrým příslibem jedné epické trilogie.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

7. Dunkerk (2017)

Chronologicky poslední Nolanův počin nese jméno Dunkerk a zavede tě do období 2. světové války. Jak již napovídá samotný název, příběh sleduje známou vojenskou operaci s krycím názvem Dynamo, jejímž hlavním cílem byla záchrana spojeneckých vojsk po porážce u přímořského města Dunkerk na severu Francie.

Na nalodění spojenců však nebyl dostatek lodí a tak se na konci května roku 1940 udál malý zázrak, kdy pro vyčerpané vojáky museli přijet na svých malých lodích místní rybáři. V napínavé a tísnivé atmosféře dokázal perfektně vyniknout soundtrack Hanse Zimmera, Nolanova dlouholetého kolaboranta. Opomenout nesmíme ani fantastickou kameru Hoyteho van Hoytema. V hlavních rolích zase zazářili Cillian Murphy, Tom Hardy, Mark Rylance či Kenneth Branagh.

Doporučeno
Christopher Nolan kritizuje Warner Bros.: HBO Max je nejhorší streamovací služba na světě Christopher Nolan kritizuje Warner Bros.: HBO Max je nejhorší streamovací služba na světě 8. prosince 2020 15:46

Dunkerk je vynikajícím a silně realistickým zážitkem, jaký dokáže takovým stylem podat pouze Nolan. Je proto až překvapivé, že Dunkerk neskončil v první pětce. Stačí se však podívat na zbytek režisérovy filmografie a člověku je hned jasné, proč je tomu tak.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

6. Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises, 2012)

Jedněmi nenáviděná, druhými chválená. Závěrečná část trilogie o Temném rytíři rozděluje fanoušky na dva tábory: jedni jsou s filmem nespokojeni a považují ho za ohyzdný přívěsek za skvělými dvěma částmi, jiní věří, že třetí film o Batmanovi pod Nolanovou taktovkou je skvělým zakončením série.

Doporučeno
Warner chce od roku 2022 vydávat až 6 DC filmů ročně. Některé půjdou do kin, některé rovnou na HBO Max Warner chce od roku 2022 vydávat až 6 DC filmů ročně. Některé půjdou do kin, některé rovnou na HBO Max 29. prosince 2020 19:33

V poslední části se Bruce Wayne uchýlil do pozadí a nekomunikuje s okolním světem. Zpět do reality ho ale vytáhne nová hrozba Gothamu, extremista, který si říká Bane (Tom Hardy). Je sice pravda, že Temný rytíř povstal obsahuje mnoho nelogičností, ale akce, příběh, postavy a atmosféra film značně táhnou vpřed. O hudbu se, jak jinak, staral Hans Zimmer a divákovi doručil kvalitní hudební zážitek. Perfektní rozloučení s Baleovým Batmanem.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

5. Memento (2000)

Nápad na snímek Memento pochází z hlavy Christopherova bratra Jonathana Nolana. Ten napsal stejnojmennou povídku Memento, podle níž je film natočen. Základním poznávacím znamením tohoto filmu je rozhozená chronologie. Přesněji se dá popsat tak, že kde jedna scéna začíná, tam končí následující. Postupně se dozvídáme, co se stalo na začátku a dopracujeme se od závěru až k úvodu příběhu.

Hlavním hrdinou je muž jménem Leonard Shelby (Guy Pierce) se záhadným tetováním po celém těle a sérií několika polaroidových fotek. Ví, že někdo zavraždil jeho ženu a pomocí indicií na vlastním těle se snaží dopadnout vraha. Do jeho pátrání však vstupuje mnoho důležitých a nedůležitých postav a Leonard musí přijít na to, co se vlastně stalo.

Neotřelý koncept vypravěčského stylu dokázal zaujmout a při sledování Memento je třeba vnímat, co se děje na plátně po celou dobu stopáže. Pokud ti totiž uteče byť jen jediná scéna, riskuješ, že nepochopíš závěr. Scénář bratrů Nolanových byl nominován na Oscara a dodnes jde o jeden z Nolanových nejoriginálnějších kousků.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Newmarket

4. Počátek (Inception, 2010)

Dalším námětem, který srší originalitou (ačkoli někdo může tvrdit, že jde o kopii anime Paprika z roku 2006), je Počátek. V hlavní roli hvězda Leonardo DiCaprio jako Dom Cobb, zloděj snů. V krádeži informací ze snů jeho obětí mu pomáhá ansámbl hollywoodských herců, v čele s Tomem Hardym, Josephem Gordon-Levittem, Ellen Page, Michaelem Cainem, Cillianem Murphym či Marion Cotillard.

Hudbu do tohoto akčního blockbusteru opět vnesl génius Hans Zimmer a za kameru se postavil starý známý Wally Pfister. Spolu s režisérem a scénáristou v jedné osobě jsme dostali matoucí, ale za to bravurní „podívanou“ s neočekávanými mindfuck momenty.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

3. Interstellar (2014)

Vesmírné sci-fi Interstellar je Nolanovou poctou jeho velkému vzoru, Stanleymu Kubrickovi a jeho mistrovskému dílu 2001: Vesmírná odysea. Krása Interstellar spočívá v jeho komplikovanosti, ačkoli zápletka je více než jednoduchá. Děj je zasazen do blízké (a zřejmě i neodvratitelné) budoucnosti, kdy lidem dochází jídlo a voda a je třeba si hledat jiné zdroje.

K tomu by mohly sloužit vesmírné mise. Na jednu z nich se vydá i bývalý pilot Cooper (Matthew McConaughey) v naději, že objeví lepší svět pro své dvě děti. Netuší však, co se po výletu černou dírou stane. Je totiž možné, že své děti a ani Zemi už nikdy neuvidí.

Doporučeno
Oscary 2021 jsou rozdané. Které filmy a herecké výkony byly za poslední rok nejlepší? Oscary 2021 jsou rozdané. Které filmy a herecké výkony byly za poslední rok nejlepší? 26. dubna 2021 7:00

Nolan zde soustřeďuje všechny své filmařské schopnosti a vytváří tak dynamický kinematografický zážitek, který nepřestává bavit ani po téměř 3 hodinách stopáže a opakovaných zhlédnutí. Zimmer opět kouzlil a výsledkem je novodobá vesmírná óda, jejíž první tóny jsou dnes velmi snadno rozeznatelné. Christopher Nolan dal pojmu „blockbuster“ zcela nový význam. Pořádně si při něm ale potrápíš hlavu.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

2. Dokonalý trik (The Prestige, 2006)

Nolan se rozhodl mezi prvními dvěma částmi trilogie o Batmanovi natočit i něco vlastního, autorského. Píše se rok 2006 a do kin přichází The Prestige, po našem Dokonalý trik, přičemž do hlavních úkolů byli obsazení Hugh Jackman a Christian Bale. Jackman si zahrál ctižádostivého Angiera, zatímco Bale ztvárnil jeho protivníka, nezastavitelného Bordena.

Oba pánové jsou kouzelníci žijící na konci 19. století v Londýně, ochotni udělat vše, aby obecenstvu dodali něco víc, než bylo dosud možné dosáhnout. Jejich hra však zajde příliš daleko. V tomto napínavém mysteriózním thrilleru si tě Nolan získá už v prvních pár minutách a nepustí tě až po závěrečnou scénu, kdy zůstaneš sedět jako opařený.

Po herecké stránce jde o hotový ohňostroj talentu v podání Jackmana a Balea, kterým úspěšně sekundují Michael Caine, Scarlett Johansson a David Bowie coby Nikola Tesla. Film plný zvratů a překvapení odmění především ty, kteří dávají pozor a nenechají si ujít ani jedinou scénu.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.

1. Temný rytíř (The Dark Knight, 2008)

Nepochybně nejlepším Nolanovým kouskem je Temný rytíř, který v redakčním hlasování skončil na první příčce se značným náskokem. Jde o film, který má všechno: napětí, akci, drama, zajímavé postavy, poutavý scénář, skvělou hudbu, fantastickou kameru, bravurní herce a za nitky tahá profesionál ve svém oboru blonďatý Chris Nolan.

Doporučeno
Filmy o Batmanovi byly vždy nezapomenutelné. Těchto 10 zajímavostí o nich ale (možná) ani netušíš Filmy o Batmanovi byly vždy nezapomenutelné. Těchto 10 zajímavostí o nich ale (možná) ani netušíš 29. srpna 2020 17:09

Temný rytíř potvrzuje zaběhnutou tradici trilogií, kde druhý díl je vždy tím nejlepším. Nolan tvrdí, že každý z těchto tří filmů není primárně o Batmanovi, ale právě o záporákovi daného filmu. Lepšího záporáka než Jokera v podání oscarového Heatha Ledgera si nemohl přát. Nešlo však o zisk Ceny Akademie pouze pro Ledgera, ale i pro celý komiksový žánr. Jde totiž o prvního Oscara za nejlepší herecký výkon v komiksovce.

Bohužel Heath neměl tolik štěstí, aby se mohl ze zisku prestižní sošky těšit. Pár měsíců po skončení natáčení, přesně 22. ledna 2008 odešel do druhého světa. Do historie se však tučně zapsal jako herec s velkým H a jeho odkaz bude nadále žít díky postavám, které ztvárňoval. Temný rytíř je geniálním filmem a dovolím si tvrdit, že nejen budoucí, ale snad už i současnou klasikou.

10 najlepších filmov Christophera Nolana
Zdroj: Warner Bros.
Anketa:
Který film od Christophera Nolana je podle tebe nejlepší?
Sledování
Memento
Insomnie
Batman začíná
Dokonalý trik
Temný rytíř
Počátek
Temný rytíř povstal
Interstellar
Dunkerk
Sledování
0 %
0 Hlasů
Memento
2 %
37 Hlasů
Insomnie
1 %
9 Hlasů
Batman začíná
1 %
14 Hlasů
Dokonalý trik
6 %
96 Hlasů
Temný rytíř
42 %
647 Hlasů
Počátek
14 %
220 Hlasů
Temný rytíř povstal
4 %
57 Hlasů
Interstellar
29 %
442 Hlasů
Dunkerk
1 %
22 Hlasů
Zpět
Sdílet
Diskuse