Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2019 22:46
Čas čtení 0:00
Oskar Almássy

Horor odehrávající se během letních slunečních dní tě vyděsí psychedelickou atmosférou a bizarními rituály

Horor odehrávající se během letních slunečních dní tě vyděsí psychedelickou atmosférou a bizarními rituály
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Midsommar se už pomalu blíží i k nám.

Podobně jako loňský snímek Hereditary, i chválená novinka Midsommar bude projektem talentovaného režiséra Ariho Astera, který diváky bezpochyby rozdělí na několik táborů. Koneckonců, jasným důkazem toho jsou již reakce mnohých diváků či kritiky, kteří již tento očekávaný horor měli možnost vidět.

Jak ses mohl dočíst v boxu výše, zámořští diváci se většinou shodli na názoru, že Midsommar je jakousi znepokojivou a psychedelickou pohádkou s výbornými hereckými výkony a skvělou režií Ariho Astera. Navíc snímek podle nich výborně kombinuje radost i humor se zvrácenou bolestí a celkově si ho velmi užili. No našli se i lidé, kteří film až tak nedocenili a za výborný ho rozhodně nepovažují.

Jejich výhrady se přitom nejvíce týkaly zejména dané kultury, se kterou snímek pracuje. Příběh se totiž soustředí na mladý pár na návštěvě přátel v izolované vesničce ve Švédsku. Místní obyvatelé se tam připravují na letní festival, ale jejich tradice se mladým zamilovaným zdají velmi podezřelé. Situace se navíc začne velmi zlověstně měnit a ke slovu se dostanou i pohanské rituály či šílení sektáři.

Midsommar
Midsommar Zdroj: A24

Někteří, převážně švédští diváci měli problém zejména se skutečností, že jsou jejich tradice překroucené. Několik kritiků dokonce použilo slovo zohavené. Také jim vadilo, že Aster zobrazil Švédy jako divné malé lidi ze severu, což je prý v tomto případě daleko od pravdy. „V Midsommar se mix švédských tradic a pohanských rituálů stává absurdním, přičemž to někdy vypadá jako komická fascinace Švédskem z americké perspektivy,“ stálo ve vydání novin Nojesguiden.

A aby toho nebylo málo, našly se i názory, že snímek vůbec není strašidelný a jeho finále působí prázdně. Bude tedy nesmírně zajímavé sledovat, jak Midsommar zapůsobí na návštěvníky kin v Česku. Co se týče samotných hodnocení, snímek si na Rotten Tomatoes momentálně drží slušných 81 % s průměrným hodnocením 7,46/10, přičemž na Metacritic svítí skóre 73.

O scénář i režii se postaral již výše zmíněný Ari Aster (doporučujeme i jeho předchozí kraťasy) a ve filmu si zahrají herci jako Jack Reynor, Florence Pugh, Will Poulter nebo William Jackson Harper. Premiéra snímku je u nás naplánována na 1. srpna 2019, a pokud se chceš o něm dozvědět více, klikejsem.

Domů
Sdílet
Diskuse