Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2019 10:37
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Hackeři ukradli data ruské tajné službě. Našli plány k odříznutí ruského internetu od zbytku světa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hackeři našli v Ruské bezpečnostní službě několik znepokojujících projektů.

Hackerům se úspěšně podařilo ukrást množství dat obávané ruské Federální bezpečnostní služby (FSB). Více než 7,5 terabajtu dat bylo odcizeno ze spojení FSB s jedním z jejich partnerů, přičemž našli i několik znepokojujících projektů, píše Forbes.

FSB je hlavní ruskou bezpečnostní agenturou. Data byly ukradeny od firmy SyTech a o krádež se postarala hackerská skupina 0v1ru$. Kromě dohledu či sledování informací se zabývá i vojenskými aktivitami.

Hackeri ukradli dáta z Ruskej bezpečnostnej služby. Našli plány na odrezanie internetu od zvyšku sveta
Hackeri ukradli dáta z Ruskej bezpečnostnej služby. Našli plány na odrezanie internetu od zvyšku sveta Zdroj: jasonvdh

Ruská bezpečnostní služba v posledních týdnech pracovala například na deanonymizaci anonymních internetových prohlížečů, jako je například Tor. Na projekt pod krycím jménem Nautilus-S začali pracovat ještě v roce 2012, přičemž jeho části se prý začaly používat už před pěti lety.

Ruská tajná služba se tak očividně již dlouhou dobu snaží dešifrovat soukromá data uživatelů, a i když nevíme, jak se v tomto plánu FSB dařilo, jde o znepokojující zprávu. Předpokládá se totiž, že by systém mohla použít k odhalování politických disidentů.

V plánu bylo také totální zrušení současných sociálních sítí na ruské půdě, a také získávání podkladů na pomoc státu oddělit ruský internet od zbývajících částí světa. Projekty jsou však pozastaveny, zrušeny nebo ještě v plenkách. Hackeři získaná data poslali médiím ke zveřejnění.

Domů
Sdílet
Diskuse