Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2019 10:39
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Etiopie vysadila rekordních 353 milionů stromů za jediný den

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Africká země se pustila do opětovného zalesňování.

Etiopie aktuálně zlomila rekord v největším počtu stromů zasazených během jednoho dne. Tamní vláda spustila koncem května ekologický projekt Zelené dědictví, jehož cílem je vysadit do konce léta 4 miliardy stromů. Zatím se to místním obyvatelům daří, protože v této chvíli již zasadili kolem 2,6 miliardy stromů a do konce léta zbývá několik týdnů, informoval The Guardian.


V pondělí vysadili běžní obyvatelé, politici i státní zaměstnanci, kteří dostali od etiopského premiéra volno, více než 353 milionů sazenic. I tímto způsobem bojují proti klimatickým změnám, přeměně mnoha oblastí země na pouště a polopouště a hlavně proti hladomoru. Stromy zadržují vodu, která je kriticky důležitá pro zajištění potravy pro miliony lidí.

Etiopie prošla za posledních 100 let smutnou proměnou. Kdysi dosahovala míra zalesnění země až 35 procent, avšak krátce po přelomu nového tisíciletí spadla na katastrofální 4 procenta. Iniciativu africké země podporují ekologické organizace z celého světa a na program přispívá i OSN, takže konečný cíl, aby každý obyvatel zasadil alespoň 40 stromů se nemusí vůbec zdát nereálný.

Domů
Sdílet
Diskuse