Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2019 11:50
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Supersíť složená z domácích počítačů vyřešila matematickou záhadu z roku 1954

ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Takzvané Diofanésově rovnici chyběl poslední výsledek. Vyřešili ho díky domácím počítačům, které matematikům propůjčili svůj výpočetní výkon.

Možná sis všiml, že facebookové statusy řešící více či méně záludné matematické problémy jsou často mimořádně populární.

Stále však existují rovnice, nad kterými se zapotí i pořádně trénované hlavy a výkonné počítače. Podle webu Live Science jeden z takových příkladů zní:

x^3 + y^3 + z^3 = k 

Za k postupně dosazuješ čísla od 1 do 100 a hledáš tedy výsledky, které ti po třetí mocnině vrátí výsledné číslo.

Některé výsledky zřejmě zvládneš najít i sám, hodnoty pro k = 33 a k = 42 však lidstvo v této takzvané Diofanésově rovnici nebylo schopno získat až do roku 2019.

Pokořil ji Andrew Booker až v dubnu, kdy do počítače nahodil rozsah -99 kvadrilionů až +99 kvadrilionů a superpočítač na Bristolské univerzitě nechal běžet několik týdnů.

Zůstával však ještě oříšek v podobě k = 42, přičemž předpoklad byl, že výsledné hodnoty budou ještě daleko za 99kvadriliónovými čísly a takové výpočty budou vyžadovat ještě silnější počítače.

Doporučeno
Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? Slovenská Měsíční šachta patří k největším záhadám lidstva. Šlo o výtvor pradávné civilizace? 11. ledna 2024 8:00

Andrew Booker se tedy spojil s Andrewem Sutherlandem ze slavného Massachusettského technologického institutu a jeho nový kontakt z MIT mu pomohl pronajmout si výpočetní výkon v super-síti zvané Charity Engine. Ta využívá i miliony domácích počítačů běžných lidí v době, kdy je nevyužívají naplno.

Po celkovém 1 milionu výpočetních hodin (samozřejmě v reálném čase na stovkám tisíců počítačů současně) se díky ní dopočítali k výsledku, který vědce a učitele matematiky jistě trápil již od roku 1954.

Každý, kdo svůj počítač v době nečinnosti propůjčí na podobné pokusy, může mít pocit, že jeho utrácení elektřiny je aspoň trochu užitečné.

Domů
Sdílet
Diskuse