Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2019 8:14
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Zemi prý čeká oteplení až o 7 stupňů, odborníci hovoří o klimatické katastrofě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Říká to nejhorší scénář vývoje změny klimatu, který vzešel z několika simulací z výzkumných center ve Francii.

Globální oteplování Země je rychlejší, než se předpokládalo. Mohou za to především skleníkové plyny, které se dostávají do atmosféry spalováním fosilních paliv. Pokud by se míra oteplování klimatu nadále vyvíjela takovým tempem, do roku 2100 by průměrné teploty mohly narůst o 6,5 až 7 stupňů Celsia.

Jak tvrdí CNA, je to až o 2 stupně více, než uváděla zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) v roce 2014. Odborníci, kteří vytvořili několik simulací s různými scénáři, varují, že jde o nejhorší scénář vývoje změny klimatu. S prognózou přišly dva nezávislé klimatické modely výzkumných center ve Francii.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

„Máme lepší modely. Mají lepší rozlišení a přesnější ukazují současné klimatické trendy,“ konstatoval pro AFP Olivier Boucher z Institutu Pierre-Simona Laplaceova v Paříži. Také dodává, že aktuálním cílem je udržet globální oteplení do roku konce století pod dva stupně Celsia. Lidstvo by tak co nejdříve mělo zapomenout na spalování fosilních paliv.

Experti však varují, že by bylo velmi obtížné něčeho takového dosáhnout. Země a především velké světové mocnosti by se musely dohodnout na silné mezinárodní spolupráci s důrazem na udržitelný rozvoj.

„Celý svět v posledních dekádách při opatřeních v oblasti klimatu selhal. To nás bohužel přivedlo do situace, kdy nám nezbývá než udělat jedinou věc, abychom udrželi oteplování na bezpečné úrovni. Světové emise oxidu uhličitého se musí dostat na nulu,“ dodává Joeri Rogelj, jeden z hlavních autorů zprávy IPCC.

Domů
Sdílet
Diskuse