Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. října 2019 15:41
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

V Bratislavě někdo z auta ukradl předmět s radioaktivním materiálem

NEWS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Ministerstvo dopravy a výstavby upozorňuje na krádež a žádá veřejnost, aby v případě nalezení zařízení zavolala na 158.

Dnes v noci někdo Podunajských Biskupic v Bratislavě odcizil z auta zařízení určené k měření hustoty materiálů. Tzv. Troxler obsahuje radioaktivní materiál, který by mohl představovat riziko v případě nesprávné manipulace. O krádeži informuje Deník N na základě upozornění od ministerstva dopravy a výstavby.

Podle dostupných informací se případem zabývá i Odbor radiační ochrany jako povolovací orgán přepravy radioaktivních materiálů.

Ministerstvo žádá, aby veřejnost v případě nalezení zařízení nemanipulovala ani s Troxlerom a ani s přepravním boxem. Nedoporučuje ani zdržování se v jeho blízkosti a žádá, aby nálezce zavolal na linku 158.

„Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání ve věci trestného činu krádeže v souběhu s trestným činem nedovolené výroby a držení jaderných materiálů, radioaktivních látek, vysoce rizikových chemických látek a vysoce rizikových biologických agentů a toxinů,” uvedla pro TASR Slamková a dodala, že v současnosti nemůže policie poskytnout bližší informace.

Ilustrační fotografie

V Podunajských Biskupiciach niekto ukradol predmet s rádioaktívnym materiálom
V Podunajských Biskupiciach niekto ukradol predmet s rádioaktívnym materiálom Zdroj: TASR - KR PZ v Banskej Bystrici

Domů
Sdílet
Diskuse