Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2019 7:49
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Zcela nová Škoda Octavia se rýsuje. Čtvrtá generace se ukáže už 11. listopadu

Zcela nová Škoda Octavia se rýsuje. Čtvrtá generace se ukáže už 11. listopadu
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/skoda-presents-design-sketches-of-new-octavia/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">skoda-storyboard.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Jednu z posledních velkých novinek tohoto roku naznačují první oficiální náčrty.

Již v úvodu tohoto roku bylo zřejmé, že na jeho konci se na svět prodere zcela nová Škoda Octavia. To je nepochybně velká událost, vždyť jde o nejprodávanější model české automobilky, od kterého si hodně slibuje i v příštích letech. Ve smyslu zažitých postupů nám škodovka zprvu představuje novinku na oficiálních náčrtech, které už něco naznačují.

Samozřejmě, jde jen o počítačový výtvor, ale jak jsme si už zvykli, předpokládat můžeme, že sériová verze se bude lišit jen v detailech. Úkolem vizualizace je proto ukázka toho, jak bude 4. generace Octavie proporčně vypadat a jakými hlavními liniemi se bude pyšnit její karoserie. Pokud si tedy odmyslíme obrovská kola, zaměříme se na hlavní tvar karosérie a umístění světlometů, tak si už novinku dokážeme jakžtakž představit.

dassa
dassa Zdroj: www.skoda-storyboard.com

Prvotní slova se tedy naplnila a je více než jasné, že Octavia bude po designové stránce citelně ovlivněna modelem Scala, kterým automobilka prezentovala nové estetické směrování. Vidět je to zejména na tvarování masky chladiče, předních i zadních světlometech. Řešení C-sloupku s charakteristickým ostře tvarovaným oknem druhého páru dveří se nemění, je třeba ale říci, že nová Octavia má působit dynamičtěji a zároveň i elegantněji.

Doporučeno
První vzájemný souboj ukazuje, proč se Tesla nemůže srovnávat s elektrickým Porsche První vzájemný souboj ukazuje, proč se Tesla nemůže srovnávat s elektrickým Porsche 16. října 2019 7:55

Zajímavostí je fakt, že novinka si s největší pravděpodobností zachová identický rozvor (2 686 mm), jaký má současná generace. Zároveň stále platí to, že na trh by se měla dostat nejprve verze kombi a až potom klasický liftback. Mimochodem, design 4. generace začal řešit Jozef Kabaň, do zcela finální podoby ho už ale přetavil až jeho nástupce Oliver Stefani.

Jak se ve smyslu koncernových pravidel předpokládalo, k slavnostnímu odhalení nové ,,oktávky“ dojde až po představení 8. generace Volkswagenu Golf (25. října) – 11. listopadu. Spuštění sériové produkce je naplánováno na 48. týden tohoto roku, avšak k prvním zákazníkům se novinka dostane až na příští rok. Vyrábět se bude v Mladé Boleslavi.

dassa
dassa Zdroj: www.skoda-storyboard.com
Domů
Sdílet
Diskuse