Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2019 11:19
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Společnost Booking.com musí v Česku za protisoutěžní jednání zaplatit skoro 8,5 milionu korun

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Portál dostal pokutu za to, že měl během šesti let zakázané dohody s poskytovateli krátkodobých ubytovacích služeb.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil pokutu společnosti Booking.com, která se věnuje zprostředkování krátkodobých ubytovacích služeb. Sankci ve výši 8 336 000 korun dostala proto, jelikož měla v období od 1. 5. 2009 do 30. 6. 2015 zakázané dohody, čímž narušila hospodářskou soutěž na trhu.

Doporučeno
6 000 korun u kadeřníka? V ulicích Prahy jsme se ptali holek, kolik zaplatily za účes a jaký je nejvíc sexy (Anketa) 6 000 korun u kadeřníka? V ulicích Prahy jsme se ptali holek, kolik zaplatily za účes a jaký je nejvíc sexy (Anketa) 12. listopadu 2019 10:34

Případ úřad uveřejnil v tiskové zprávě. Předseda ÚOHS Petr Rafaj včera zamítl rozklad společnosti Booking.com a pokutu potvrdil. Ubytovací server prý v České republice nejen narušil hospodářskou soutěž mezi on-line zajišťovateli ubytovacích služeb, ale také mohl být potenciálně ovlivněn i obchod mezi členskými státy Evropské unie při jejich poskytování.

Společnost prý zavazovala své obchodní partnery, tedy hotely, hostely apod., k tomu, aby uzavřeli tzv. dohodu o široké paritě. Podle této dohody měli v Booking.com dostávat shodné nebo lepší rezervační podmínky u svých partnerů než konkurence, ať už v ceně, dostupnosti pokojů nebo v jiných podmínkách. Tato zařízení pak byla omezena ve vlastní cenotvorbě, jelikož sama nemohla nabízet výhodnější ceny než na výše zmíněném serveru.

A i přestože se podle vyjádření ÚOHS nejedná o nijak závažný přečin, nejde ani o čin bagatelní, tudíž odvolání společnosti nepřijal a pokutu potvrdil.

Domů
Sdílet
Diskuse