Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. listopadu 2019 14:03
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík Vl Mi

Po srážce autobusu s náklaďákem na Slovensku zemřelo 12 lidí, dalších 17 bylo zraněno

NEWS
Uložit Uložené

Srážka autobusu a nákladního auta dopadla tragicky.

Při nehodě v katastru obce Nitrianske Hrnčiarovce zemřelo 12 lidí a dalších 17 bylo zraněno, píše Denník N. S ohledem na vážný stav zraněných se ale počet obětí může zvýšit.

Srazil se kamion s meziměstským autobusem se středoškoláky, píše TV Markíza. Konkrétně šlo podle deník SME o společnost Arriva. Cesta mezi Nitrou a Zlatými Moravci bývala z důvodu vysoké nehodovosti obecně označována jako „cesta smrti“.

Na místě zasahuje 30 hasičů a posádka vrtulníkové záchranné služby. Policisté z nitranského kraje upozorňují, že z důvodu nehody uzavřeli cestu I/65 ve směru od Nitry na Zlaté Moravce. Objížďka je směrována obousměrně přes obce Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a zpět na cestu I/65 směr Zlaté Moravce.

„Všichni jsme na místě předávali lékárničky,“ cituje vyjádření svědka nehody TV Markíza. První zranění cestující z autobusu již byli přivezeni do nitranské nemocnice. Podle mluvčí nemocnice Tatiany Timkové bylo doposud na traumatologii přivezeno pět těžce zraněných lidí.

„Pacientům byla okamžitě poskytnuta veškerá dostupná zdravotní péče,“ uvedla Timková. Ve Fakultní nemocnici Nitra už lékaři operují pacienta ve velmi vážném stavu, napsala ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská na sociální síti, která směřuje na místo neštěstí.

V kulturním domě v Jelenci vzniklo improvizované krizové centrum, které bude pomáhat zvládnout situaci po tragické nehodě. „Je to skutečně mimořádná situace. Zasahují příslušníci policie, záchranářských složek i Slovenského Červeného kříže. Poskytli jsme sběrné autobusy i další potřebnou techniku,“ uvedl přednosta Okresního úřadu v Nitře Karol Borik. 

Jak doplnil, do kulturního centra jsou sváženi někteří lidé z havarovaného autobusu. Na místě jsou už i policejní psychologové, kteří komunikují s rodinnými příslušníky zraněných i s pozůstalými obětí nehody.

Na místo nehody už dorazila ministryně vnitra Denisa Saková. Z pracovní cesty na Kypru se na Slovensko okamžitě vrací premiér Peter Pellegrini. „U Nitry se dnes stala strašná tragédie. Okamžitě jsem ukončil mou oficiální návštěvu Kypru a vracím se na Slovensko, přímo na místo tragédie,“ řekl premiér.

Jak uvedl, hovořil již s ministryní zdravotnictví a vnitra a dal jim příkazy, aby koordinovali činnost záchranných a bezpečnostních složek. „Cítím nesmírnou lítost ke všem obětem a vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ řekl premiér.

Reagovala i prezidentka Zuzana Čaputová. „Zpráva o srážce autobusu s nákladním autem, která měla takové tragické následky, v nás všech vyvolává hluboký smutek. V těchto chvílích jsme myšlenkami s rodiči, kteří přišli o své děti, o své drahé a blízké. Myslíme také na zraněné a na to, aby dostali nejlepší možnou pomoc a péči. Všichni doufáme, že počet obětí už nebude narůstat,“ napsala ve statusu na Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse