Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2019 14:21
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladé dívky, kterým se nelíbila jeho obálka s potetovaným Havlem

KULTURA
Uložit Uložené

Mladá žena vyjádřila názor, na který Pasta Oner reagoval velmi ostrými slovy. Elizaveta Gvozdeva nám ohledně urážek poskytla své vyjádření.

Při příležitosti oslav 17. listopadu se domácí verze známého magazínu Vogue rozhodla přinést čtenářům 4 speciální edice. Každou z nich přitom zdobí obálka od různých českých autorů, těmi jmenovitě jsou David Černý, Adam Štech, Jiří Georg Dokoupil a Pasta Oner. A právě dílo posledního ze zmíněných umělců se postaralo o menší pozdvižení.

Neunesl kritiku

Pasta Oner v rámci limitované obálky pro Vogue přepracoval prezidentský portrét Václava Havla tak, aby jeho prostřednictvím oslovil mladší generace čtenářů. „Dělám to pro mladé lidi,“ popsal umělec svou obálku, na níž je vidět bývalý prezident s četnými kérkami na obličeji.

Takové vyobrazení bývalého prezidenta se některým lidem nelíbilo a obálku podrobili kritice. Tu však zřejmě Pasta Oner nedokázal přijmout s nadhledem, a tak se rozhodl vrátit úder. A to ne zrovna vhodným způsobem. „Převážně jde o mladé slečny, děvčata, který mají na všechno názor, samozřejmě správný,“ řekl Pasta Oner ve svých Instagram Stories.

Svetry po babičce

„A tyhlety děvčata spojuje několik věcí. Je mi to moc líto, holky, ale většinou jste strašně ošklivý. S tím už nejde nic dělat, to prostě příroda tak nadělila,“ dodává Pasta s tím, že tyto holky „nosí vytahané svetry po babičce“ a „tváří se jako auditorky vkusu“.

Tím ale umělcův proslov nekončí. „Jsem strašně rád, že ta svoboda nám přinesla mimo jiné i to, že lidi se prostě nebojí jít s kůží na trh, a i když vypadaj jak košťata, tak to prostě veřejně vystavujou,“ říká dále. Celé video si můžeš pustit na tomto odkazu. Příběhy na svém profilu totiž Pasta Oner později smazal.

Doporučeno
Fotograf Jan Saudek zplodil dítě s vlastní dcerou. Prezidentem oceněný umělec se k incestu sám přiznal Fotograf Jan Saudek zplodil dítě s vlastní dcerou. Prezidentem oceněný umělec se k incestu sám přiznal 9. listopadu 2019 9:35

„Ruská svoloč“

Jednou z dívek, které se Onerova obálka nelíbila, byla Elizaveta Gvozdeva, která napsala svůj názor pod výše uvedený příspěvek. To však ještě nemohla tušit, že se stane terčem nevybíravých urážek ze strany samotného autora. Kromě toho, že jí Pasta napsal, že se chová „jako mladá komunistka“, nazval ji také „ruskou svoločí“.

Zmíněnou slečnu jsme následně požádali o pár slov ohledně celé situace. Níže vám přinášíme její odpovědi. 

Prostor k vyjádření dostal i Pasta Oner a několik zaměstnanců magazínu Vogue, ti se však dosud nevyjádřili.

Jak si vysvětluješ takovou ostrou reakci ze strany P. Onera?

Elizaveta: Příspěvek jsem viděla a okomentovala hned poté, co byl zveřejněn. Autor do svého díla asi vložil velká očekávání a netrpělivě očekával první ohlas (čemuž by nasvědčovalo to, že mi začal psát do directu bezprostředně poté, co jsem svůj názor zveřejnila) – a vzápětí byl rozčilen, když jsem si jej vyložila po svém, a ne tak, jak by si sám přál.

Snad jsem ho zahnala do úzkých po své prosbě, aby mi přiblížil kulturní pozadí za svým dílem, plna upřímné ochoty změnit svůj pohled na věc. Pokérovaného Havla neměl čím podložit, přešel tedy k útoku. K tomu, že by měl být schopen po tolika letech angažování se v umělecké scéně spolknout nesouhlas s jedním z jeho děl, se radši nebudu vyjadřovat. To by měla být samozřejmost.

Proč si myslíš, že se kvůli tvému názoru rozhodl útočit na vzhled či původ?

Elizaveta: Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Nemyslím si, že můj ruský původ jako takový v tom hraje klíčovou roli. Jak sám podotkl, všiml si jej až poté, co si opakovaně projížděl můj instagramový účet. Poté, co jsem si myslela, že už je naše konverzace u konce, získal s mírným opožděním pocit, že mu to hraje do karet a nemohl si pomoct, aby si na mě neplivl.

Samozřejmě to také pohladilo jeho ego – chyba není v něm, chyba je to, že jsem ruská svoloč. U mě to však nezůstalo a další lidé začali projevovat svůj nesouhlas. Jenže na co apelovat, když už to po mně byli ve valné většině Češi a Češky? Na vzhled, samozřejmě. Proč se namáhat s něčím jiným, když podrývání sebevědomí funguje v dnešní době tak spolehlivě?

Budeš po něm požadovat omluvu? Případně hodláš apelovat na Vogue, aby se omluvil?

Elizaveta: Od Pasty nechci vůbec nic. Misogynistické a xenofobní postoje jsou v něm očividně zaryty hluboko a jedna omluva by nic nezměnila. Co bych však skutečně očekávala, je reakce ze strany československého Vogue. Vogue je nepochybně největší celosvětovou ikonou mezi módními a kulturními časopisy. Pro Česko a Slovensko je velká čest, že má od loňského roku svůj vlastní ekvivalent. Není to však nezávislý časopis – reflektuje českou a slovenskou kulturu v rámci globální společnosti a měl by se přidržovat určitých standardů.

Spolupráce s P. Onerem byl očividně velký krok vedle a ze strany redakce by bylo velice neprofesionální, kdyby se rozhodla vzniklý problém ignorovat. Útok autora obálky koneckonců oslovil nemalou část audience časopisu a primárně se dotýká právě těch, kterým původně bylo jeho dílo určeno. Mlčení ze strany Vogue by znamenalo, že souhlasí s jeho názorem, že „ošklivé slečny, co nosí vytahané svetry po babičce a přistěhovaly se do Prahy z Horní Polní“ nemají do umění co mluvit; čistě proto, že jsou ošklivé.

Screenshoty konverzace s P. Onerem, která nám Elizaveta Gvozdeva poskytla 

Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue Zdroj: www.instagram.com

Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue Zdroj: www.instagram.com

Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue Zdroj: www.instagram.com
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladou dívku, které se nelíbila jeho obálka s Havlem pro Vogue Zdroj: www.instagram.com

„Ve screenshotech je vidět, jak se bavíme o tom, že jsem upravila svůj komentář. Jen pro upřesnění, jeho původní znění byla otázka, jestli má mladší generaci pomoct, že Havel vypadá jako starší brácha Lil Peepa, asi po minutě jsem to smazala a napsala komentář, který tam vidíte teď,“ přidává Elizaveta vysvětlení ohledně části konverzace, kde Pasta Oner naráží na to, že dívka svůj komentář opravila.

Další vlna kritiky

Poté, co se po sociálních sítích začala šířit Onerova ostrá slova, se na umělce snesla další vlna kritiky. „Ten člověk je stejný, jako to jeho umčo. Forma plně vítězí nad obsahem. Nejdojemnější je, jak se snaží tvářit, že se ho to nedotklo,“ píše například Kateřina S. pod zmíněným videem

„Nechci hodnotit tu obálku, je to dost o osobním vkusu. Ale jsem grafik a ta reakce, to je vrchol neprofesionálního přístupu. Jako pokud jsem takováhle sněhová vločka, vyberu si jinou branži, kde tak nejdu s kůží na trh. Například obsluha majáku nebo tak něco,“ dodává Markéta W.

Pokud magazín Vogue na žádost o vyjádření odpoví, článek doplníme. 

Domů
Sdílet
Diskuse