Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2019 19:13
Čas čtení 0:00
Tímea Krauszová

Muž se rozhodl cestovat ekologicky, strávil měsíc ve vlacích. Cesta z Anglie do Číny ho stála skoro 60 000 korun

NEWS
Uložit Uložené

Procestoval téměř 15 tisíc kilometrů, aniž by využil leteckou dopravu.

Roger Tyers je 37letý vědec, kterému velmi záleží na životním prostředí. Rozhodl se, že už nikdy nepoletí letadlem, aby tak snížil svou uhlíkovou stopu. Když se potřeboval dostat z Anglie do Číny, svůj slib dodržel a místo letadel využíval vlaky. Podle CNN to stálo až třikrát tolik, kolik by zaplatil za zpáteční letenku.

Měsíc ve vlacích

Tyers procestoval celý měsíc vlaky. Projel devět zemí (dohromady 14 660 km) a vystřídal 24 vlaků. Vydal se z města Southampton do města Ningbo na východě Číny, kde ho čekaly akademické povinnosti.

Tato cesta ho stála téměř 60 tisíc korun, avšak podle LADbible vyprodukoval až o 90 % méně emisí, než kdyby využil klasické letecké spoje. Jelikož právě emisím se během svého doktorského studia věnoval, je jasné, že mu na nich záleželo více než na čase nebo na penězích.

Tyers pracuje jako sociolog a rozhodně ho k takové radikální změně nepřivedla láska k vlakům. Byla to spíš úcta k životnímu prostředí. Vystrašilo ho, když se dozvěděl, že katastrofickým následkům globálního oteplování se svět už sotva vyhne, na nápravu máme jen jedenáct let, píše CNN. Proto se rozhodl už necestovat letadlem a žít ekologicky.

Možná si řekneš, že snaha jednotlivce je marná, ale Tyers není první (a asi ani poslední) člověk, který se rozhodl úplně se vzdát létání. Podobné rozhodnutí udělala i mladá švédská aktivista Greta Thunberg, která si sice od aktivismu nedávno dala pauzu, ale nadále cestuje vlaky nebo po vodě.

Doporučeno
Greta Thunberg tvrdí, že si po roce intenzivního aktivismu potřebuje dát pauzu Greta Thunberg tvrdí, že si po roce intenzivního aktivismu potřebuje dát pauzu 16. prosince 2019 9:31

Tyers pro RNZ řekl, že podle něj ta cesta stála za to. Nebylo to jednoduché a občas se nudil, ale potkal zajímavé lidi. Navíc nechtěl být jedním z těch, kdo káže vodu, ale pije víno. „Chtěl jsem všem ukázat, že mají i jiné možnosti,“ uzavřel.

Domů
Sdílet
Diskuse