Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2022 9:30
Čas čtení 6:24
Ondřej Jarůšek

10 nejlepších zápasů UFC hvězdy Jiřího Procházky

10 nejlepších zápasů UFC hvězdy Jiřího Procházky
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT BOJOVÉ SPORTY JIŘÍ PROCHÁZKA MMA OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU UFC ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český bojovník Jiří Procházka si velkolepými výkony vypracoval cestu do UFC, kde se posléze stal šampionem. Pás kvůli zranění uvolnil, ale je odhodlán vzít si jej zpět. Podívej se na výběr jeho 10 nejlepších zápasů.

Nejlepšímu českému MMA bojovníkovi Jiřímu Procházkovi (29:3:1) se v roce 2020 splnil sen a podepsal smlouvu s nejprestižnější organizací světa UFC. O dva roky a tři velkolepé výhry později se jako historicky první Čech v největší světové MMA lize stal šampionem, když z trůnu sesadil Glovera Teixeiru. S ním se měl 10. prosince ve Spojených státech utkat v odvetě, ale pak přišla zdrcující zpráva.

Při dokončování přípravy se Procházka vážně zranil, a aby nebrzdil divizi, uvolnil po dohodě s vedením svůj opasek. Minimálně půl roku se totiž do klece nepostaví. Jak ale avizoval, po návratu je odhodlán vzít si pás zpět, ať už jej zrovna bude vlastnit kdokoliv.

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 6:00

Jiří Procházka v kariéře posbíral už 29 výher a pouze třikrát odcházel jako poražený. V současné době má na kontě již třináct vítězství v řadě. Pětadvacet svých soupeřů ukončil na KO/TKO, tři ukončil na submisi a pouze jednou v kariéře zvítězil až po rozhodnutí bodových rozhodčích. Jeho zápasy tak takřka vždy bývají zárukou ukončení před limitem.

Připomeň si s námi ty nejlepší zápasy, ve kterých český samuraj přezdívaný „Denisa“ zvedal vítězoslavně ruku nad hlavu. Podíváme se, jak si rodák z Hostěradic na jižní Moravě postupně vydláždil cestu až do UFC a jak potom v největší organizaci světa ovládl divizi polotěžké váhy.

V následujícím výběru jsme se snažili o jakýsi průřez bojovníkovou kariérou, která je skvělými zápasy nabitá. Vybrat pouze 10 bitev proto vzhledem k jeho úspěchům není jednoduché. Pokud tedy tvůj oblíbený zápas níže chybí, napiš nám do komentářů, který to je. Zároveň jsme se zaměřili na ty zápasy, které jsou dostupné v dobré kvalitě na videu. Pojďme tedy do toho!

jiří procházkaJiří ProcházkaJiří Procházkajiří procházka
Zobrazit galerii
(8)

Refresher ti dlouhodobě přináší novinky ze světa bojových sportů, reportáže z turnajů, profily bojovníků nebo rozhovory. Pokud chceš tento obsah podpořit, získat přístup k exkluzivnímu obsahu a podílet se na jeho zkvalitňování, přidej se do našeho Refresher+ klubu. Nezapomeň také sledovat vlákno věnované bojovým sportům, ať ti nic důležitého neunikne.

10. Procházka vs. Estocin

Začneme pořádně zostra, a to rovnou nejrychlejším knock-outem profesionální kariéry. Ten si Jiří Procházka připsal 10. května 2013 na akci domácí organizace GCF (Gladiator Championship Fighting), kde se proti němu postavil Chorvat Radovan Estocin. Zápas však dlouhého trvání neměl. Mladý samuraj svého soupeře hned v úvodu trefil svým oblíbeným naskočeným kolenem přímo na bradu a hlavu bezvládně padajícího soupeře pak trefil ještě dalšími dvěma ranami. Na časomíře uběhlo pouhých 26 sekund. 

9. Procházka vs. Penz

Soupeřů, kteří „ochutnali“ Procházkovo pověstné naskočené koleno, bylo ovšem víc. Jedním z nich byl i domácí bojovník Tomáš Penz, s nímž se „Denisa“ utkal na turnaji GCF v roce 2014. A ani tehdy Procházka nedal svému soupeři příliš mnoho prostoru, aby něco předvedl. A už vůbec ne, aby se nechal dostat do potíží.

Doporučeno
Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití Dominik jako bodyguard hlídá rapery i děti prominentů: V klubu dávám pozor, aby jim někdo nehodil něco do pití 2. dubna 2024 16:00

Tvrdým kolenem Jiří Procházka trefil Penze zhruba po 30 sekundách prvního kola a následně jej na zemi ubil sprškou finálních úderů. Penz věděl, že v této pozici se již nedokáže efektivně bránit, a zápas odklepal. Další krásné ukončení ze strany českého bijce, jehož hvězda stoupala s každým zápasem výš a výš.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

8. Procházka vs. Alves

Naposledy se na domácí půdě představil Jiří Procházka v roce 2017, kdy si z japonského Rizinu „odskočil“ na brněnský turnaj Fusion FN 16. Zde se mu v hlavním zápase večera postavil Brazilec Roberto „Cowboy“ Alves, který do boje nastupoval ve výborné formě s 5 vyhranými zápasy v řadě – v tom posledním svého soupeře dokonce ukončil za pouhých 15 sekund.

„Denisa“ však byl pro Brazilce až příliš velkým soustem. Jiří Procházka v boji předvedl další dominantní výkon, jaký od něj ostatně domácí fanoušci očekávali, a svého soupeře ukončil hned v 1. kole. Alves však snesl nesmírně mnoho ran a až do poslední sekundy se nehodlal vzdát, za což mu patří obdiv.

7. Procházka vs. Dollaway

Do zmíněné japonské organizace Rizin se Jiří Procházka probojoval v roce 2015 a šampionem v ní se stal v roce 2019. Tuto památnou bitvu si připomeneme na jedné z dalších příček v žebříčku. Svůj titul Procházka následně i obhájil a právě tato úspěšná obhajoba titulu mistra polotěžké váhy nemohla v našem žebříčku samozřejmě chybět.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00

O pás šampiona Rizinu se Procházku pokusil obrat americký bojovník C. B. Dollaway – bývalý zápasník UFC, který v Americe dostal trest od antidopingové komise za užívání nedovolených látek. Ty mu však tváří v tvář s českým válečníkem nepomohly.

V prvním kole se Američanovi povedlo Procházku trefit několika low-kicky, a dokonce českému bijci způsobil menší cut nad pravým okem. Nebylo mu to však nic platné. „Denisa“ svého soupeře trefil kombinací pravého zvedáku s levým hákem a Dollaway okamžitě padl k zemi. Nádherná tečka za několikaletým veleúspěšným působením v prestižní organizaci.

6. Procházka vs. Stošič

O tom, jak velké srdce bojovníka tluče Procházkovi v hrudi, se diváci mohli přesvědčit i v zápase s Darkem Stošičem na turnaji GCF. Nebezpečný a do té doby neporažený Srb dostal Procházku v prvním kole do kolen, z tvrdých úderů se však „Denisa“ rychle vzpamatoval a rány svému soupeři vrátil zpět i s úroky. Stošič tlak ze strany českého samuraje neustál a šel k zemi, kde jej Procházka ukončil na TKO.

Stojí za zmínku, že po prohře s Procházkou Stošič sbíral jednu výhru za druhou, až se nakonec probojoval do UFC, kde porazil Jeremyho Kimballa, kterého domácí fanoušci mohou znát z organizace Oktagon MMA, kde se kromě dvojice zápasů s Milošem Petráškem představil i v dalších bitvách. Dnes zápasí v největší evropské organizaci KSW.

5. Procházka vs. Šolc

Souboj generací a jednoznačně jeden z nejhezčích zápasů, které si kdy domácí divák smíšených bojových umění mohl vychutnat. Tak by se dal označit titulový zápas Jiřího Procházky s legendárním Martinem Šolcem, ke kterému došlo na akci GCF. Oba borci předvedli naprosto strhující výkon a vyměňovali si jednu tvrdou ránu za druhou.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

Nakonec to ale byl Jiří, kdo se mohl radovat z titulového pásu. Martina Šolce ve třetím kole trefil krásným naskočeným kolenem a o výsledku bylo rozhodnuto. Respekt od publika si však vysloužil i poražený Šolc – o tom, kolik ran během zápasu ustál, vypovídá i stav jeho nateklého čela po konci zápasu.

4. Procházka vs. Lawal 2

Poslední prohra Jiřího Procházky se datuje do roku 2015. Stalo se tak na tradiční silvestrovské akci organizace Rizin s Muhammedem „King Mo“ Lawalem, který v prvním kole poslal Procházku tvrdou ránou k zemi. Od té doby už ale Procházka sbírá jen samé výhry.

Jejich odvetný zápas z roku 2019 znamenal pro „Denisu“ hned dvojitý úspěch. Nejenže totiž svému přemožiteli vrátil hořkou porážku, ale zároveň se stal historicky prvním šampionem Rizinu v polotěžké váze. Lawal tlaku ze strany Procházky podlehl ve třetím kole.

Ziskem titulu se Jiří Procházka navíc postaral o největší úspěch, jaký do té doby česká MMA scéna zažila, a jasně tak potvrdil, že nejlepším domácím bojovníkem je právě on. Od té doby to potvrzuje i nadále a Českou republiku na mapě světového MMA po přestupu do zámořské UFC zviditelnil ještě podstatně víc.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

3. Procházka vs. Oezdemir

Premiéra v UFC jako hrom! Svého debutu na nejslavnějším kolbišti světa se Jiří Procházka dočkal v polovině roku 2020, kdy se jeho soupeřem na UFC ostrově v Abú Dhabí stal veterán Volkan Oezdemir. Do Spojených arabských emirátů se „Denisa“ vydal s ohromnými deseti výhrami v řadě a vrátil se s jedenácti. Skalp si připsal v druhém kole po výstavní kombinaci předního a zadního úderu, kterými svého soupeře nekompromisně uzemnil. Bylo to navíc vůbec poprvé v historii, co někdo Volkana Oezdemira takříkajíc vypnul.

2. Procházka vs. Reyes

Jeden z nejtvrdších knock-outů všech dob? I tak by se dal bez přehánění označit způsob, jakým Jiří Procházka ve svém druhém zápase v UFC ukončil bývalého vyzývatele o titul Dominicka Reyese. Ten se vracel po dvou prohrách s bojovníky ze světové špičky, v UFC už však měl na kontě šest výher a z toho čtyři hned v prvním kole.

Bitva to byla napínavá od začátku do konce s nebezpečnými útoky na obou stranách. Ve vzduchu viselo KO a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy přijde. Zatrnulo však i fanouškům českého samuraje. Ten totiž od ležícího Reyese inkasoval upkick na bradu, který jej na okamžik vypnul, ale Procházka se dokázal rychle vzpamatovat a pokračovat v boji dál. 

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Osudný moment přišel chvíli před koncem druhého kola. Jiří Procházka natlačil Reyese na pletivo, kde jej nejprve zkusil zasáhnout jedním loktem a z následné otočky jej přesně trefil na čelist loktem druhým. Reyes, který nosí přezdívku „The Devastator“, se jen bezvládně skácel k zemi, kde zůstal ještě dlouho ležet. Paradoxně to tak byl právě on, kdo na vlastní kůži pocítil brutální devastaci.

1. Procházka vs. Teixeira

Všechno celoživotní snažení, bolest a odříkání českého bijce směřovalo k jednomu konkrétnímu cíli – stát se šampionem UFC. Ten den přišel 12. června 2022, kdy se v Singapuru střetl s držitelem opasku Gloverem Teixeirou. Všichni věděli, čeho je Procházka schopen, zřejmě nikomu se ale ani v nejdivočejších snech nesnilo o tom, co následovalo, když se zavřela dvířka klece – pět kol šílené akce a neuvěřitelný obrat.

Samotná organizace UFC tuto bitvu označila za jeden z nejlepších titulových zápasů všech dob a zvrat, o který se Procházka v zápase postaral, šokoval všechny sledující. Podle bodových rozhodčích totiž Brazilec Teixeira v napínavé válce vyhrával a od úspěšné obhajoby jej dělilo už jen posledních pár desítek sekund. Půl minuty před koncem se však Procházka dostal majiteli černého pásu v BJJ do zad a uškrtil jej, což se ještě nikdy nikomu jinému nepovedlo.

Jiří Procházka tak usedl na trůn pro krále polotěžké divize UFC a dosáhl toho, po čem celý život snil, ale paradoxně se svým výkonem nebyl spokojený. Jak totiž řekl, věří, že dokáže podat ještě lepší výkon. Touto výhrou se však Jiří Procházka zapsal nesmazatelným písmem do dějin MMA a zapíchl českou vlajku na Olymp světa bojových sportů.

Domů
Sdílet
Diskuse