Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. ledna 2020 15:00
Čas čtení 2:07
Vojtěch Vanda

Česko a koronavirus: Shrnuli jsme místa u nás, kde se objevilo podezření na nákazu

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Shrnuli jsme pro tebe případy, ve kterých bylo na našem území potvrzeno podezření na nakažení koronavirem.

Strach z koronaviru obchází jako temný stín celý svět. Každou chvíli slýcháme, že se někde vyskytl nový případ. Jak choroba postupuje, vzbuzuje to u nás nejistotu. Nemoc má nyní dle oficiálních čísel na svědomí zhruba 4 500 nakažených a 106 mrtvých. A už i u nás jsme za poslední dny mohli slyšet  zprávy o tom, že byl hospitalizován člověk s podezřením na nakažení novým koronavirem.

Chápeme, že zpráv je mnoho, a že se v tom člověk může ztrácet. Proto ti přinášíme prozatimní seznam případů, ve kterých bylo podezření na koronavirus v České republice potvrzeno. Budeme jej pravidelně aktualizovat.

Doporučeno
U Eboly trvalo vakcínu vyvinout 5 let. Pro koronavirus z Wu-chanu nemusí vzniknout vůbec, říká viroložka z Univerzity Karlovy U Eboly trvalo vakcínu vyvinout 5 let. Pro koronavirus z Wu-chanu nemusí vzniknout vůbec, říká viroložka z Univerzity Karlovy 24. ledna 2020 14:15

1. Kroměřížský případ

Úplně prvním případem, u kterého bylo podezření na nákazu koronavirem z Číny, byl ten z pondělního dopoledne. Podezření pojali zdravotníci z nemocnice v Kroměříži. Zde byl hospitalizován muž, který se vrátil z Číny. „Na plicní ambulanci v Kroměřížské nemocnici se obrátil muž, který měl příznaky chřipkového onemocnění, a který byl na konci prosince a začátku ledna jako turista v Číně," vyjádřil se k případu České televizi mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Muž byl dán do izolace a převezen na infekční oddělení do nemocnice v Uherském Hradišti, kde se o něj dále starají. Nákaza se ale nakonec dle úterního vyjádření Krajské hygienické stanice Zlínského kraje nepotvrdilo.

2. Případy z Ostravska

Prvním registrovaným případem z Ostravska, o kterém jsme informovali, byla žena, která před několika dny přiletěla z Číny za svou babičkou na prázdniny. „Je to jedna pacientka z neděle z večera, která je v domácí izolaci. Přiletěla před 11 dny z Číny. Byla tam teplota, kašel. Dneska ráno byly odvezeny vzorky do Státního zdravotního ústavu,” uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová v pondělí odpoledne.

Druhý případem byl zhruba třicetiletý muž z Opavska, který byl v Čechách už tři týdny. U obou se nákaza nepotvrdila.

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

3. Českobudějovický případ

Aby toho na pondělí nebylo málo, médii se rozkřiklo třetí podezření na nakažení koronavirem na našem území. Šlo o čínského turistu, který cestoval po střední Evropě.  K nám se vypravil o víkendu, 26. ledna, poté, co cestoval po Rakousku, Maďarsku a Slovensku.

„Nemocný leží na infekci českobudějovické nemocnice, dostává zdravotní péči, ale nevíme. Ve hře je chřipka, jiné akutní respirační onemocnění, musíme připustit, že je tam určité riziko i této infekce, je to možnost,“ uvedla ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Jak jsme informovali v článku, výsledek u tohoto nemocného vyšel na světlo světa dnes. Muž nebyl koronavirem nakažen.

4. Pražský případ

Poslední a nejnovější případ, ve kterém by mohl být pacient nakažen koronavirem, se objevil v hlavním městě.  Potenciálně nakaženým je znovu čínský turista, který musel být převez z jeho hotelu v Nuslích na infekční oddělení do nemocnice Na Bulovce. Výsledky vyšetření nakonec prokázaly, že turista koronavirem nakažen nebyl.

V Česku tedy nebyla, do této doby, u nikoho potvrzena nákaza koronavirem. Nejbližší nakažený byl naposledy identifikován v Německu u Mnichova. Nicméně český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v médiích uvedl, že lidé nemají panikařit.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Svět se zase na koronavirus snaží reagovat různě. Například evakuuje občany z Wu-chanu, jednotlivé státy se snaží uklidňovat své obyvatelstvo, a někteří se dokonce rozhodli uzavřít s Čínou hranice. K takovému kroku přistoupilo Mongolsko a Rusko, které uzavřelo jejich část.

Domů
Sdílet
Diskuse