Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2020 10:05
Čas čtení 0:38
Tímea Krauszová

Koronavirus: Počet nakažených se konečně stabilizuje, ale nová epidemie si už vyžádala více než 800 životů

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Nový koronavirus si už vyžádal více obětí než SARS v letech 2002-2003.

Podle šéfa Světové zdravotnické organizace se počet nahlášených případů trochu stabilizoval, píše BBC. To však samo o sobě není důvodem pro radost, epidemie může zpomalit předtím, než znovu naplno vypukne. Tento čas však mohou vědci a nemocniční personál využít k boji s nemocí.

Počet mrtvých znova stoupl

Podle aktuálních informací podlehlo novému koronaviru už 813 lidí. Naposledy jsme epidemii koronaviru SARS (také z Číny) zažili v letech 2002 a 2003, tehdy zemřelo 774 lidí.

Stále platí, že nakažených je kolem 35 tisíc, většina z nich se nachází v Číně.

Doporučeno
Pot, otlaky na tváři a vyčerpání: Takto vypadají zdravotní sestry, které pečují o pacienty nakažené koronavirem v Číně Pot, otlaky na tváři a vyčerpání: Takto vypadají zdravotní sestry, které pečují o pacienty nakažené koronavirem v Číně 8. února 2020 18:33

Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhan Ghebreyesus řekl, že nákaza se stabilizuje a počet nahlášených případů kulminuje. Ještě se však nemůžeme předčasně radovat, protože u epidemií je běžné, že zpomalí a pak opět vypuknou v plné síle.

Nový druh koronaviru způsobuje zánět plic. Jeho epicentrem je čínské město Wu-chan, poprvé ho hlásili už koncem roku 2019. Od té doby se rozšířil do více než 25 zemí světa včetně několika evropských států. Světová zdravotnická organizace již vyhlásila stav globální zdravotní nouze.

Domů
Sdílet
Diskuse