Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2020 12:53
Čas čtení 0:34
Antonín Havlík

Česko se musí omluvit za Zemana. Podle soudu lhal o vyhazovu svého bývalého poradce Šarapatky

NEWS
Uložit Uložené

Prezident Zeman řekl o svém bývalém poradci, že ho „vyhodil pro neschopnost“. Skutečnost byla však jiná a nyní to uznal i soud.

Česká republika se bude omlouvat. Rozhodl o tom odvolací pražský městský soud poté, co prezident Miloš Zeman osočil svého bývalého poradce Zdeňka Šarapatku z toho, že ho vyhodil z práce pro neschopnost. Ve skutečnosti však Šarapatka odešel z Úřadu vlády po dohodě. A to v době, kdy Zeman byl premiérem. Informuje tom portál novinky.cz.

Za výrok, který Zeman prohlásil v listopadu 2017 na televizi Barrandov, se musí omluvit ministerstvo financí, protože nelze žalovat přímo hlavu státu. Resort musí zaslat poškozenému doporučený dopis s omluvou do sedmi dnů od doby, než rozsudek bude zpravomocněn. 

Doporučeno
Nejlepším českým prezidentem byl Václav Havel. Zeman je podle Čechů nejhorším, nelíbí se jim jeho vystupování na veřejnosti Nejlepším českým prezidentem byl Václav Havel. Zeman je podle Čechů nejhorším, nelíbí se jim jeho vystupování na veřejnosti 22. listopadu 2019 14:00

Rozsudek tak vyhověl žalobě, která nevyžadovala finanční odškodnění, ale právě pouze omluvu. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě nebo Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost,“ prohlásil prezident v televizi. Podle soudkyně šlo o poškození pověsti jeho tehdejšího poradce.

Prezident věc zatím nijak neokomentoval.

Domů
Sdílet
Diskuse