Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2020 11:19
Čas čtení 7:03
Vl Mi

Teroristé s bombou o 600 kg útočili na New York už v roce 1993. Bin Ládin byl o krok napřed a USA přiznaly, že podcenily situaci

Teroristé s bombou o 600 kg útočili na New York už v roce 1993. Bin Ládin byl o krok napřed a USA přiznaly, že podcenily situaci
Zdroj: Wikipedia/DSS Agent in commission of duties (acknowledged in photo caption)
HISTORIE
Uložit Uložené

Teroristé útočili v New Yorku už v roce 1993, výbuch zabil 6 lidí a 1042 jejich zranil.

Když se řekne teroristický útok v USA, pravděpodobně tě napadne 11. září 2001. Dvě letadla narazila do „dvojčat“ v New Yorku, třetí narazilo do budovy ministerstva obrany – Pentagonu ve Virginii a čtvrté, které mělo zaútočit na Bílý dům spadlo do polí poté, co jeho pasažéři přemohli teroristy na palubě. Při útoku zahynulo 2 996 lidí, dalších 6 000 bylo zraněno.

Nebyl to ale první teroristický útok na známé mrakodrapy – dvojčata v New Yorku, oficiálně nazývané Světové obchodní středisko (WTC). Teroristé útočili v New Yorku už 8 let před 11. zářím. Výbuch zabil 6 lidí a 1042 jich zranil. Nejmladší člověk, který zahynul při bombovém útoku, byla 35letá těhotná sekretářka Monica Rodriguez Smith. Nejstarší byl 61letý senior údržbář Robert „Bob“ Kirkpatrick. O život přišli ještě John DiGiovanni, Stephen Knapp, William Macko a Wilfredo Mercado.

Dnes, 26. února, je to přesně 27 let od momentu, který předznamenal boj proti terorismu. Byl to jasný náznak toho, že z regionálního problému se stává nadnárodní fenomén, uvádí americké ministerstvo vnitra na svém webu. Spojené státy ale začaly aktivně jednat až po roce 2001 po útoku a pádu dvojčat. 

Jeden terorista neprošel kontrolou na letišti

Expert teroristů na výbušniny Ramzi Ahmed Yousef dorazil do USA v září 1992, do New Yorku přiletěl z Pákistánu. S ním cestoval Ahmed Ajaj, během imigrační kontroly ho úřady zatkly a uvěznily, v zavazadle mu našly plány a pomůcky na sestavení bomby. Jakým zázrakem přes kontrolu prošel Yousef, je sporné.

Doporučeno
Poprvé odhalené fotky z pádu Dvojčat ukazují obrovský rozsah katastrofy Poprvé odhalené fotky z pádu Dvojčat ukazují obrovský rozsah katastrofy 28. června 2019 10:32

Během pobytu v USA se připravoval na útok, prostřednictvím islámského duchovního Omara Abdela Rahmana působícího v newyorském Brooklynu. V mešitě Al-Farooq se seznámil s lidmi, kteří mu později pomohli při teroristickém útoku. Bombu připravovali ve skladu a hledali vhodné místo, kde by ji mohli odpálit. Pachatelé připravili útok na WTC za necelé čtyři měsíce, peníze měli z bankovních účtů, vybrali necelých 10 000 dolarů.

Uběhlo pár měsíců příprav, psal se 26. únor 1993. Byl to den jako každý jiný. Úterý. Lidé v Big Apple přicházeli do práce, scházeli se na mítincích, ulice byly přeplněné turisty, denně kolem budovy prošlo odhadem 190 000 lidí, píší Lidovky. V ten den bylo sychravo, klasické únorové počasí, lidé oblečeni v zimních bundách, někteří měli i čepice.

Do vypůjčené dodávky nacpali 600 kg výbušnin

Půjčená žlutá dodávka Ford Econoline plná výbušnin přijela do ulic New Yorku jen hodinu před výbuchem, přibližně v 11:15. Za ní jelo hned v závěsu druhé auto. Dohromady to byli tři muži – Ramzí Yousef, Eyad Ismojl a Mohamed Salameh. Jen den předtím úřady vozidlo nahlásily jako ukradené.

Do budovy Světového obchodního centra přijela dodávka přibližně 5 minut před dvanáctou. Teroristé ji zaparkovali na přízemním podlaží. Zapálili doutnák a 5 minut po dvanácté odcházejí druhým autem. Řidič Fordu se neobtěžoval ani zamknout, když vycházel ze žlutého vanu. Věděl, že se již nevrátí.

O dvanáct minut později byl slyšet obrovský výbuch, ten smetl několik podlaží a poškodil dvě budovy. Ta, pod kterou byla bomba uložena, měla problém s elektřinou, z podzemí vycházel obrovský oblak kouře. Exploze byla tak mohutná, že pod budovou vyhloubila obrovský kráter hluboký přibližně třicet metrů, píše CNN.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 80980 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč budovy silnému výbuchu odolaly
  • Jak probíhaly záchranné práce všech 50 000 lidí v budově
  • Proč dva hrdiny – vyšetřovatele – nejprve FBI pokárala
  • Kdo stál za útokem a jak se ho podařilo zrealizovat přímo v USA
  • Jak útočníky zadrželi
  • Co se teroristům podařilo po tomto útoku a proč je USA podcenily
Domů
Sdílet
Diskuse