Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2020 8:35
Čas čtení 1:18
Daniel Mikolášik

Koronavirus může způsobit i problémy s očima, tvrdí odborníci. Chránit se prý můžeš slunečními brýlemi

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Výzkumy naznačují, že Covid-19 způsobuje zánět spojivek.

O koronaviru a jeho symptomech se už napsalo mnoho, ale vědci přicházejí opět s novými zjištěními. Výzkumy totiž ukazují, že Covid-19 může způsobit zánět spojivek. Pravděpodobně se dokáže přenášet i kontaktem aerosolu se spojivkou. Jakým způsobem se však virus do oka přenáší, je stále sporné.


Oči je však třeba si stejně jako nos a ústa také správné chránit. „Noste brýle, není důležité, zda sluneční nebo dioptrické, nové nebo staré. Základním pravidlem je vybrat si ty, které pokrývají největší část očnice,“ radí oční lékař Martin Lichvár.

Doporučeno
Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní Nechal jsem se v Brně otestovat na koronavirus. Dvě hodiny v řadě na slunci, nuda, a výsledek, který není úplně pozitivní 24. dubna 2020 20:22


Ochranou prý mohou být i sluneční brýle. Pokud se jimi chráníš, v aktuální výjimečné situaci bys je měl mít na sobě dokonce i v interiéru, ať už například při návštěvě obchodu či ve výtahu. „Ačkoli to může být zpočátku neobvyklé, ochrana je na prvním místě,“ tvrdí odborník.

Brýlí by se člověk během nošení neměl dotýkat a pravidelně je třeba je dezinfikovat. „Po příchodu z exteriéru si je nezapomeňte přetřít hadříkem s dezinfekčním gelem nebo alkoholem,“ říká oční lékař.


Důležitá pravidla platí i pro kontaktní čočky. „Pokud se někdo rozhodne pro kontaktní čočky, měl by používat jednodenní a dodržovat přísnou hygienu rukou při jejich nasazování,“ dodává Lichvár.

Koronavírus môže spôsobiť aj problémy s očami, tvrdia odborníci. Chrániť sa vraj môžeš slnečnými okuliarmi
Zdroj: Ilustračná foto: Unsplash

Na vysvětlení toho, jakým způsobem se virus do spojivky dostane, se nabízejí tři možnosti. První je autoinfekce přes nosní slzovod. Virus se tedy rozšíří z nosní sliznice infikovaného člověka do jeho oka nosním slzovodem.

„Cestu má otevřenou díky existenci reálného propojení – slzovod je totiž chodbička, která spojuje nos se slzným kanálkem a očními body na vnitřních stranách víček. Toto je také důvod, proč se lidem s jakýmkoli jiným onemocněním nebo i rýmou nedoporučuje nosit kontaktní čočky,“ vysvětluje odborník.

Druhou možností je rozšíření krví z dýchacích cest nemocného člověka do jeho slzné žlázy, kde se virus replikuje a dostane se tak do jejích sekretů, čili slz. Odborníci připouštějí také možnost přenosu uchycením infikovaných kapének na spojivce. Spojivka jako poměrně velká a exponovaná plocha podle nich může být potenciální vstupní branou infekce ze vzduchu.

Domů
Sdílet
Diskuse