Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2020 15:40
Čas čtení 0:43
Adam Novosad

Libanon v době pandemie legalizoval pěstování marihuany pro lékařské účely jako první arabská země

NEWS KORONAVIRUS MARIHUANA
Uložit Uložené

Arabská země našla v době pandemie způsob, jak profitovat z farmaření marihuany.

Libanon se stal první arabskou zemí, která legalizovala pěstování marihuany pro lékařské a průmyslové účely. Již v roce 2018 si nechala poradenskou společností McKinsey vypracovat rozsáhlou zprávu, jaký dopad by legalizace mohla mít na místní ekonomiku, a výsledky vypadaly více než lákavě, upozorňuje The Independent.

Doporučeno
5 velkých událostí, které zastínila koronavirová pandemie 5 velkých událostí, které zastínila koronavirová pandemie 22. dubna 2020 12:13

Konzultanti odhadli, že zlegalizování farmaření by mohlo rozpočtu přinést asi 1 miliardu dolarů ročně. I když je tamní společnost do značné míry konzervativní a samotná vláda při schvalování legalizace poznamenala, že mají vůči marihuaně morální i sociální výhrady, tento krok byl podle ní nutný z ekonomického hlediska.

Libanon v čase pandémie legalizoval pestovanie marihuany na medicínske účely ako prvá arabská krajina
Zdroj: Ganja Farm Westmoreland Jamaica/Flickr

Libanon zažil v posledních měsících vlnu protestů a zmítá se v ekonomické krizi. Z tohoto důvodu se pozornost vlády zaměřila na úrodné údolí Beqqa, kde se marihuana dlouhá desetiletí ilegálně pěstuje.

Země chce novým zákonem předcházet nezákonnému pěstování a vybudovat z marihuanového farmaření multimilionový byznys. Mezi produkty, které by mělo pěstování v údolí generovat, patří textilní výrobky, medicínské přípravky či populární olej kanabidiol.

Navzdory schválené legislativě zůstává pěstování marihuany pro rekreační účely zakázáno. Místní obyvatelé ji nebudou moci ani rekreačně kouřit, takže z pohledu běžného uživatele se nezměnilo téměř nic.

Domů
Sdílet
Diskuse