Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2020 14:59
Čas čtení 1:30
Vojtěch Vanda

Celníci zabavili 40 milionů cigaret z ilegální výrobní sítě na západě Čech. Daňové zkrácení vyčíslili na 424 milionů korun

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Kriminalisté z Plzeňska a celní správa spolupracovali na rozkrytí nelegální výrobny cigaret skoro rok.

Velký úlovek zaznamenali čeští celníci. Dne 24. dubna provedli celníci na dvě desítky domovních prohlídek na západní polovině České republiky včetně Prahy, během nichž zajistili 33 milionů neznačených cigaret. Dalších 6 a půl milionu cigaret bylo zadrženo při přepravě. Policisté obvinili 7 cizinců ze zkracování daní. 

Doporučeno
Tři rapeři, kteří vyměnili hudbu za válku v řadách ISIS. Byli u řezání hlav, jeden z nich se oženil s agentkou FBI Tři rapeři, kteří vyměnili hudbu za válku v řadách ISIS. Byli u řezání hlav, jeden z nich se oženil s agentkou FBI 29. dubna 2020 14:29

Už v červnu minulého roku pojala celní správa podezření, že by se někde v České republice mohly nelegálně vyrábět cigarety ve velkém. Za pomoci polských kompetentních orgánů a plzeňských policistů se zformovala skupina, která pracovala na případu s krycím názvem WRUP.

Výrobní linka

Celníci zabavili 40 miliónů cigaret z ilegální výrobní sítě na západě Čech. Daňové zkrácení vyčíslili až na 424 milionů korun
Zdroj: Celní správa ČR
„V průběhu trestního řízení odhalili místo nelegální výrobny cigaret, která byla na velmi vysoké technologické úrovni, včetně přípravny tabáku a další skladové prostory s komponenty určenými k výrobě cigaret. Podařilo se také zadokumentovat distribuci cigaret z výrobny do zahraničí,“ píše mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

K závěrečné realizaci prověřování případů vyšetřovatelé přistoupili 24. dubna, jelikož v ten moment měli dostatečné množství nashromážděných důkazů. Do akce, během níž proběhlo 23 domovních prohlídek v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze, bylo zapojeno 130 celníků, 60 policistů z Plzeňského kraje a zásahové jednotky z posledních tří jmenovaných krajů.

Výrobní linka

Celníci zabavili 40 miliónů cigaret z ilegální výrobní sítě na západě Čech. Daňové zkrácení vyčíslili až na 424 milionů korun
Zdroj: Celní správa ČR

„Zadrženo bylo celkem patnáct cizinců podílejících se na nelegální výrobě a skladování neznačených cigaret. Při prohlídkách bylo objeveno 33 milionů neznačených cigaret různých značek vysoké kvality, které byly určeny především pro zahraniční trh a 85 tun tabáku určeného k výrobě cigaret,“ shrnula zásah Prudičová.

K tomu se povedlo ochranným složkám zajistit 41 tisíc eur a 52 tisíc korun, 7 osobních aut a dodávek, spoustu komponentů k výrobě cigaret včetně výrobní linky. Dalších 6 a půl milionu cigaret zadrželi při jejich převozu. Stát by ale byl na jejich výrobě škodný mnohem víc.

Záběry celníků ze zásahu

„Žádný z obviněných nemá oprávnění provozovat daňový sklad pro tabák a tabákové výrobky na území ČR a není přihlášen ke spotřební dani. Z nelegální výroby a skladování mohlo dojít ke zkrácení spotřební daně ve výši více než 136 miliónů korun. Ale vzhledem k zajištěným předmětům z realizace se bude jednat o vyšší částku, předpokládaný únik na spotřební dani u cigaret a tabáku aktuálně činí přes 424 miliónů korun,“ doplnila Prudičová.

Doporučeno
Čeští celníci objevili tajnou továrnu na cigarety. Ovládal ji mezinárodní gang Čeští celníci objevili tajnou továrnu na cigarety. Ovládal ji mezinárodní gang 11. prosince 2019 13:30

Hospodářští kriminalisté Plzeňského kraje nakonec obvinili 7 cizinců ze spáchání pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve formě spolupachatelství. Nyní jsou stíháni vazebně. Pokud budou odsouzeni, mohou dostat trest odnětí svobody v trvání až 10 let.

Domů
Sdílet
Diskuse