Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2020 18:26
Čas čtení 0:38
Antonín Havlík

V Praze proběhne výstava Banskyho děl. Představeny budou známé kousky nejzáhadnějšího umělce na světě

KULTURA
Uložit Uložené

Banksyho díla budou v Praze v Galerii Mánes.

V Praze se uskuteční výstava nejzáhadnějšího umělce na světě – Banksyho. Návštěvníci se mohou v Galerii Mánes těšit na šedesátku nejznámějších tištěných verzí ze soukromých sbírek a více než třicet nástěnných graffiti. Termín zahájení výstavy je 5. června a díla budou v pražské metropoli k vidění až do 27. září 2020. Jde o první výstavu tohoto umělce v České republice.

Banksy zaujal svou kontroverzní tvorbou a nezvyklým přístupem k umění, kdy už od 90. let transformuje ulice do gigantických pláten napříč celým světem – od Londýna po New York, od Berlína poTimbuktu, od Gazy po Tokio.

Doporučeno
Banksy uctil zdravotníky novým dílem, malbu nechal v jedné z nemocnic s dojemným vzkazem Banksy uctil zdravotníky novým dílem, malbu nechal v jedné z nemocnic s dojemným vzkazem 8. května 2020 9:15

Mezi jeho odkazy patří antikapitalismus či revolta. Bansky stojí proti všem autoritám. Vystavoval již v prestižních uměleckých institucích, jakými jsou londýnské British Museum a Tate Modern nebo pařížský Louvre.

Je rád ve své pozici záhadné, anonymní postavy. Oficiálně svou identitu nikdy neuveřejnil, vyhýbá řízené publicitě a odhalení své identity. Je to opakem dnešní doby sociálních sítí, na kterých lidé naopak usilují o co největší publicitu. I přesto ho v roce 2010 časopis Times zahrnul mezi stovku nejvlivnějších osob roku.

Zpět
Sdílet
Diskuse