Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2020 22:27
Čas čtení 0:55
Adam Novosad

Kolektivní imunita proti Covid-19 zřejmě není dosažitelná. V těžce zasaženém Španělsku má protilátky pouze 5 % lidí

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Španělsko chtělo zjistit, do jaké míry se obyvatelstvo země setkalo s koronavirem.

Španělská vláda chtěla zjistit, do jaké míry si proti novému koronaviru obyvatelé země začaly budovat imunitu. Společně s epidemiology se proto pustili do rozsáhlé studie, která měla zjistit, jaké procento obyvatelstva si zatím vytvořilo protilátky proti onemocnění Covid-19. Zjištění jsou ale mnohem pesimističtější, než někdo mohl očekávat, upozorňuje Business Insider.

Studie publikovaná v prestižním žurnálu The Lancet odhalila, že protilátky si zatím vybudovalo jen kolem 5 procent testovaných lidí. V tomto případě jde o pacienty, u kterých se protilátky v organismu udržovaly delší dobu.

u 14 procent lidí ve studii však epidemiologové odhalili protilátky v prvním kole testování, zatímco o několik týdnů později už testy žádné v těle nenašly.

Kolektívna imunita proti Covid-19 je zrejme nedosiahnuteľná. V ťažko zasiahnutom Španielsko má protilátky len 5 % ľudí
Zdroj: TASR/AP

Výzkumnice Raquel Yotti konstatovala, že zatím nelze s určitostí říci, kdy a na jak dlouho se v tělech pacientů s koronavirem protilátky vytvářejí. Imunita proto může být nekompletní, dočasná a po několika týdnech zmizet.

S největší pravděpodobností se protilátky časem ztratí zejména u pacientů, kteří si sice onemocněním prošli, ale vykazovali pouze mírné či žádné příznaky. Mírné příznaky znamenají, že se imunitní systém nepouští do intenzivního boje s infekcí, a tak si ani nezapamatuje, jak ji porazil.

Doporučeno
V Číně se objevila další nakažlivá choroba, nikdo zatím neví, odkud se vzala. Bubonický mor nazývají i Černá smrt V Číně se objevila další nakažlivá choroba, nikdo zatím neví, odkud se vzala. Bubonický mor nazývají i Černá smrt 7. července 2020 11:34

Výzkumníci na základě studie konstatovali, že snahy některých zemí o přirozené nakažení široké populace s nadějí, že se mezi lidmi vytvoří kolektivní imunita, jsou nejen neetické, ale pravděpodobně i nedosažitelné.

V oblastech s největším výskytem koronaviru ve Španělsku ani zdaleka nedosáhla úroveň zaznamenaných protilátek hodnoty potřebné k vyvinutí kolektivní imunity.

Domů
Sdílet
Diskuse