Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2020 14:26
Čas čtení 1:36
Viktor Kniš

Diplomka slovenského premiéra je plagiát, prý opisoval a vykradl dvě knihy

NEWS
Uložit Uložené

Už během kauzy Borise Kollára se Igor Matovič přiznal, že svou práci sice nenapsal do počítače sám, myšlenky ale byly jeho. Deník N informuje o opaku.

Členové slovenské vlády Igora Matoviče – předseda parlamentu Boris Kollár a ministr školství Branislav Gröhling v posledních týdnech čelí obviněním z plagiátorství. Podle zjištění novinářů své diplomové práce nevytvořili sami.

Nyní se k ním přidává i samotný premiér Matovič. Podle zjištění Deníku N, který měl možnost do práce Matoviče osobně nahlédnout, je premiérova práce kompilát ze dvou ekonomických knih

Ty podle listu zkopíroval premiér slovo od slova a zdrojoval je při tom jen minimálně. Igor Matovič v roce 2012 pro Hospodářské noviny i nedávno na tiskovce odvyprávěl stejný „vtipný“ příběh o své diplomce. „Diplomka byla mým autorským dílem, ale ani jedno jediné písmeno jsem na ní nenapsal. Do počítače ji přepsala z mých poznámek sestra mého nejlepšího kamaráda z vysoké školy během společné dovolené v Chorvatsku,“ řekl premiér s úsměvem na tiskovce v červnu 2020.

Doporučeno
„Nebuďte slušnej, kdo vám to řek? Jméno!“ Andrej Babiš vyslýchal ministra v živém vysílání jako na policii „Nebuďte slušnej, kdo vám to řek? Jméno!“ Andrej Babiš vyslýchal ministra v živém vysílání jako na policii 8. března 2020 14:05

Premiér v čase Kollárovy kauzy odmítl výzvu RTVS, která chtěla dát Matovičovu práci prověřit antiplagiátorským systémem. Šéf OĽaNO 28. června řekl, že „nestojí o veřejný lynč“.

Matovičův hlas byl paradoxně nejzvučnějšá, když vypukla kauza Andreje Danka a jeho zkopírované rigorózní práce. Ještě jako opoziční poslanec žádal, aby tehdejší předseda parlamentu za SNS odstoupil. Dokonce se ho několikrát v parlamentu snažili kvůli rigorózní práci odvolat.

„Když Andrej Danko opsal pět knih a z těchto zkopíroval texty a prezentoval je jako své, nenapsal, že je zkopíroval, tak v podstatě ukradl duševní vlastnictví, produkt duševní práce těch autorů. Tím pádem je Andrej Danko nyní opravdu usvědčený zloděj a plagiátor,“ adresoval Igor Matovič Andreji Dankovi. Sám přitom během svého studia zvolil zcela obdobný postup.

Matovič: Odstoupím, ale ...

Po zjištěních slovenského Deníku N o tom, že diplomová práce Igora Matoviče je pravděpodobně plagiát, přichází status samotného premiéra. Dal mu nadpis „Přiznání“ a popisuje v něm, že poslední dva roky se studiu moc nevěnoval, protože byl úspěšným podnikatelem, který vedl firmu s 2 tisíci zaměstnanci. 

„Na ty dva roky vůbec nejsem hrdý. Nechodil jsem na přednášky a na cvičeních jsem byl často duchem nepřítomný, nebo myslí v mé firmě. Zda jsem opisoval? Ano. Často? Když jsem se nestihl naučit, tak určitě, pokud se dalo. Bylo to správné? Nebylo,“ píše Matovič.

Dodává, že je ochoten kvůli plagiátu odstoupit, ale až když splní, co slíbil voličům. Pak si prý půjde žít klidný soukromý život. „Zda bych kvůli tomu měl o titul přijít? Zřejmě ano... a koneckonců takovou změnu zákona jsem si u pana ministra školství a paní ministryně spravedlnosti objednal. Zda kvůli tomu odstoupím? Odstoupím. Hned, jak splním vše, co jsem lidem před volbami slíbil.“

Domů
Sdílet
Diskuse