Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2020 17:01
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Komentující, který se nenávistně vyjadřoval k fotce prvňáčků v Teplicích, dostal podmínku

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

František Kroupa, jehož nevhodný komentář pod fotkou malých školáků z Ústecka upoutal pozornost policistů, trestu neunikl.

„Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo,“ napsal František Kroupa pod fotku prvňáčků ze ZŠ Plynárenská v Teplicích, která v roce 2017 rozvířila internetové vody. Důvodem byla hlavně skutečnost, že do třídy chodily především romské, arabské a vietnamské děti. Soud tuto poznámku zhodnotil jako nenávistný projev a muže nepravomocně odsoudil na 16 měsíců vězení podmíněně.

Doporučeno
Muž si půjčil na ukradené doklady a vybral bonus za Covid-19. Jejich majitel to zjistil, když mu bonus nepřišel Muž si půjčil na ukradené doklady a vybral bonus za Covid-19. Jejich majitel to zjistil, když mu bonus nepřišel 16. července 2020 15:00

Fotka malých dělí ze základní školy obletěla celý český internet. Podle serveru Novinky.cz byla zveřejněna i se jmény dětí a učitelek na jedné z facebookových nacionalistických stránek, kde je častovali útočnými poznámkami sledující.

Už před časem se tak začala věc řešit. Loni byl však Kroupa zproštěn viny, jelikož se nedalo přímo dokázat, že profil na Facebooku, který komentář napsal, byl opravdu jeho. Krajský odvolací soud nicméně rozsudek zrušil a vrátil případ k projednání a doplnění dokazování. 

Kroupův komentář ale nebyl jedinou věcí, za kterou se zodpovídal před soudem. Přitížil mu ještě další prohřešek, kterým bylo zveřejňování nacistických pohlavárů a říšské orlice s hákovým křížem. Okresní soud v Teplicích mu nakonec ve čtvrtek uložil šestnáctiměsíční podmínku s odkladem na tři roky. Státní zástupce si však ponechal lhůtu na odvolání, rozsudek proto nemusí být konečný.

„Podstatné je, že tentokrát už došlo k uznání viny, nicméně z naší strany byl navrhován trest přísnější, především s ohledem na trestní minulost pana obžalovaného, takže bude zváženo odvolání,“ uvedl pro novináře státní zástupce Ondřej Langr.

Kroupův obhájce Michael Mann nicméně stále tvrdí, že nešlo o trestný čin, ale o humornou slovní hříčku, které se prý i osobně zasmál. Soudkyně Lucie Yakut byla ale jiného názoru. „Obsahem komentáře je pak zcela zřejmý odkaz na řešení ve formě vyvražďování v plynových komorách tak, jak probíhalo za druhé světové války vůči Židům,“ uvedla.

Doporučeno
Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) 15. července 2020 14:28

čtyřikrát trestaný Kroupa proto může ještě za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod dostat ještě vyšší trest.

Domů
Sdílet
Diskuse