Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2020 15:18
Čas čtení 0:46
Adam Novosad

Pojídání hořké čokolády snižuje šanci onemocnění srdce až o 8%, tvrdí nová studie

NEWS
Uložit Uložené

Nová studie podtrhuje příznivé zdravotní vlastnosti hořké čokolády.

Konzumace hořké čokolády v přiměřených množstvích chrání tvé srdce. Takto zní závěr studie zveřejněné v Evropském žurnálu preventivní kardiologie, kterou vědci publikovali tento týden, upozorňuje CNN.

Její autor Cayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine v americkém Houstonu konstatoval, že hořká čokoláda přispívá k udržování zdravých srdečních cév.

Hořká čokoláda obsahuje množství různých antioxidantů, které společnými silami pomáhají redukovat záněty a zlepšovat propustnost cév. Oblíbená pochoutka dokonce zlepšuje náladu a dokáže pomoci i s koncentrací.

Jedenie horkej čokolády znižuje šancu ochorení srdca až o 8 %, tvrdí nová štúdia
Zdroj: Pixabay

Studie se zaměřila na výzkum vlivu čokolády za posledních pět dekád a její výsledek zní jednoznačně. Pokud si hořkou čokoládu dopřeješ v rozumném množství více než jednou týdně, což však neznamená konzumaci obrovského množství čokolády každý den, snižuješ šanci kardiovaskulárních chorob až o 8 procent.

Hořká čokoláda působí blahodárně i na zvýšený krevní tlak, pomáhá předcházet infarktu či selhání srdce a dokonce částečně pomáhá zbavovat cévy látek, které vedou k jejich ucpávání. Její schopnost zlepšovat průtok krve podle studie přispívá k lepšímu fungování kognitivních funkcí mozku.

Zvolit bys však měl zejména hořkou čokoládu, do které výrobci nepřimíchávají mléko. Mléčná čokoláda obsahuje větší množství cukru i více kalorií v porovnání s hořkou, ale sáhnout můžeš i po poctivém kakaovém prášku.

Domů
Sdílet
Diskuse