Nová studie podtrhuje příznivé zdravotní vlastnosti hořké čokolády.
Konzumace hořké čokolády v přiměřených množstvích chrání tvé srdce. Takto zní závěr studie zveřejněné v Evropském žurnálu preventivní kardiologie, kterou vědci publikovali tento týden, upozorňuje CNN.
Její autor Cayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine v americkém Houstonu konstatoval, že hořká čokoláda přispívá k udržování zdravých srdečních cév.
Hořká čokoláda obsahuje množství různých antioxidantů, které společnými silami pomáhají redukovat záněty a zlepšovat propustnost cév. Oblíbená pochoutka dokonce zlepšuje náladu a dokáže pomoci i s koncentrací.
Studie se zaměřila na výzkum vlivu čokolády za posledních pět dekád a její výsledek zní jednoznačně. Pokud si hořkou čokoládu dopřeješ v rozumném množství více než jednou týdně, což však neznamená konzumaci obrovského množství čokolády každý den, snižuješ šanci kardiovaskulárních chorob až o 8 procent.
Hořká čokoláda působí blahodárně i na zvýšený krevní tlak, pomáhá předcházet infarktu či selhání srdce a dokonce částečně pomáhá zbavovat cévy látek, které vedou k jejich ucpávání. Její schopnost zlepšovat průtok krve podle studie přispívá k lepšímu fungování kognitivních funkcí mozku.
Zvolit bys však měl zejména hořkou čokoládu, do které výrobci nepřimíchávají mléko. Mléčná čokoláda obsahuje větší množství cukru i více kalorií v porovnání s hořkou, ale sáhnout můžeš i po poctivém kakaovém prášku.