Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2020 14:21
Čas čtení 1:24
Vojtěch Vanda

Příspěvek 5000 korun pro důchodce vláda schválila. Mám velkou radost, uvedla Schillerová

NEWS ALENA SCHILLEROVÁ ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministryni financí prý udělalo schválení příspěvku velkou radost.

Vláda ve středu schválila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun, který by měli dostat vyplacený v prosinci. S takovýmto rozhodnutím se pochlubila na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová. Podle ní na finanční pomoc dosáhne 3 miliony občanů

Doporučeno
Ministr zdravotnictví Vojtěch jde do domácí karantény. Babiš nemusí Ministr zdravotnictví Vojtěch jde do domácí karantény. Babiš nemusí 2. září 2020 12:09

Celkový příspěvek 15 miliard korun, který poputuje důchodcům, si ministryně obhájila ve videu, které připojila k twitterovému příspěvku.

 „Důchodci, ať už se jedná o ty v seniorském důchodu, invalidní důchodce, nebo lidi, kteří pobírají vdovský důchod, je jich 3 miliony, dostanou jednorázový příspěvek. A to z toho důvodu, že spotřeba těchto lidí podle spotřebního koše, stoupla o 3, 9 %, což je více než běžná inflace,“ řekla.

„Důchodci pak měli zvýšené výdaje třeba za léky. A my chceme, aby se jim to tímto kompenzovalo,“ uvedla z altánu u seniorského domu v Ždírci na Vysočině, kam zavítala na návštěvu. Prý dobře ví, jakým stresem si senioři v minulých měsících prošli, a že jejich náklady vzrostly.

Doporučeno
Důchodci dostanou mimořádný příspěvěk 5000 korun, uvedl Hamáček Důchodci dostanou mimořádný příspěvěk 5000 korun, uvedl Hamáček 28. srpna 2020 17:35

To se ale nelíbí některým uživatelům Twitteru. „A z čeho to budete platit? A co rodiny s dětmi, které přišly o tábory a školu a zaměstnání nebo příjmy, ty žádným stresem netrpěli?“ ptal se pod videem jeden komentující. „Tak to je pecka, že žádné životní náklady nevzrostly matkám samoživitelkám, žádný stres pro nikoho dalšího... To je dobře, moc dobře,“ uvedl další.

Jednorázový příspěvek jako úplatek

Ostrá debata o tom, jestli příspěvek schválit, nebo ne, se táhne už od pondělí, kdy ministr vnitra Hamáček ohlásil, že příspěvek důchodci dostanou. Opozice argumentovala tak, že se jedná pouze o předvolební úplatek vlády, která nehledí na rozpočet. 

Doporučeno
Za českou cestou na Tchaj-wan stojí Francie i Slovensko. Takové výhrůžky nemůžeme akceptovat, řekla Čaputová Za českou cestou na Tchaj-wan stojí Francie i Slovensko. Takové výhrůžky nemůžeme akceptovat, řekla Čaputová 2. září 2020 11:22

„Chci zdůraznit, že skutečně to, co navrhujeme, není žádná korupce, žádný úplatek. Naši senioři si tento příspěvek zaslouží na lepší život,“ ohradil se premiér Babiš. I Schillerová ve svém posledním videu zmínila valorizaci důchodů, která proběhne příští rok, po níž by měli důchodci dostávat o 848 korun více. Zvýšení peněz důchodcům by mělo státní kasu vyjít na 32,5 miliardy korun.

Domů
Sdílet
Diskuse