Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2020 17:38
Čas čtení 1:22
Daniel Kopejska

Írán údajně plánuje pomstu USA. Zvažuje vraždu americké velvyslankyně v JAR

NEWS ÍRÁN
Uložit Uložené

Íránská vláda podle informací americké rozvědky plánuje atentát na Lanu Marks, americkou velvyslankyni v Jihoafrické republice. Mělo by jí o odplata za útok dronu na generála Kásima Sulejmáního.

Letos 3. ledna provedla americká armáda raketový útok z bezpilotního letounu, jehož cílem byl generál Kásim Sulejmání. Prvně Írán na tento útok odpověděl rakovým odpalem na americkou základnu, která se obešla bez ztrát na životě. Nyní, podle americké tajné rozvědky a několika vládních úředníků, připravuje Írán atentát na jednoho ze zahraničních velvyslanců. Informuje o tom Politico.

Podle všeho by se mělo jednat o velvyslankyni Lanu Marks, která úřaduje v Jihoafrické republice. O hrozícím nebezpečí byla informována. Šestašedesátiletá velvyslankyně je dobrou známou Donalda Trumpa, znají se už přes 20 let. To je možná důvod, proč by se Íránci chtěli mstít právě na ní. Krom toho ji totiž nic se situací nespojuje. 

Takový útok by jednoznačně zdramatizoval už tak dost křehké vztahy mezi USA a Íránem. Navíc by přišel ve velmi napjaté situaci – uprostřed volební sezóny. Americká tajná služba si je vědoma hrozby útoku prý už od jara, ale v posledních týdnech začala být reálnější.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saeed Khatibzadeh se však proti nařčení ohradil. Dle jeho slov jde o na zakázku objednanou, předpojatou a účelnou falešnou zprávu. Zároveň poprosil, aby se americká vláda přestala uchylovat k neustále opakované protiíránské propagandě.

Doporučeno
Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu 30. září 2022 14:30

Írán už dříve provedl přes 360 atentátů a útoků ve více než 40 zemích světa. Íránští atentátníci mnohdy v zahraničí využívají diplomatické krytí a k provedení útoků využívají gangy a zločinecké organizace třetí strany. Íránská vláda konstantně lže ohledně své účasti v těchto mířených útocích, i v případech, kdy jsou íránští diplomaté přistiženi.

Podle informaci ministerstva zahraničí Spojených států amerických je Írán znám svým pronásledováním odpůrců režimu, které Íránci unesou a následně je mučí a v nejhorších případech popraví.

Íránce operující v JAR sledují místní agenti, mají 128stránkový dokument, ve kterém jsou jména, bydliště, kontakty a vymyšlené krycí příběhy diplomatů. Dokonce prý obsahuje i informace na zahradníky nebo třeba řidiče ambasády. Úkolem Íránců je šířit svůj vliv v zahraničí a získávat kontakty.

Angličtí agenti z MI6 dokonce varovali jihoafrické kolegy, že Íránci se na jejich území účastní obchodních jednání, ve kterých figurovala íránská společnost, která se podílela na výrobě raket. Dále podle serveru Al Jazeera špióni využívají krytí jako třeba prodejci perských koberců. 

Doporučeno
Jakub Szántó: Sulejmání měl na rukou krev amerických vojáků, Írán může mít do roka jadernou zbraň Jakub Szántó: Sulejmání měl na rukou krev amerických vojáků, Írán může mít do roka jadernou zbraň 9. ledna 2020 22:36
Domů
Sdílet
Diskuse