Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2020 20:29
Čas čtení 1:12
Adam Novosad

Mladík po 6 měsících od překonání onemocnění covid-19 sotva vyjde po schodech. Ničí ho silné migrény i bolesti na hrudi

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Charlie Russell dnes lituje, že v březnu nebral situaci vážněji.

V letním období sice počty nakažených pacientů novým koronavirem začínají znovu stoupat, ale úmrtnost nijak závratně nestoupá. Odborníci tento trend vysvětlují tím, že čím dál tím více se virus šíří mezi mladými lidmi, kteří obvykle dokáží onemocnění covid-19 zvládnout bez výraznějších příznaků, nebo ho v případě mírných symptomů za pár dní vyležet, informuje The Guardian.

Ani v případě 27letého Charlieho Russella ze Spojeného království neměla choroba těžký průběh. Necelé dva týdny vytrpěl mírné symptomy a začal se cítit lépe, ale pak přišly první náznaky toho, že organismus není zcela v pořádku. Objevily se bolesti na hrudi, silné migrény či dušnost a únava, kterou předtím neznal.

Když mu lékař nechal udělat test na protilátky proti novému koronaviru, prognóza se potvrdila. Charlie onemocnění covid-19 překonal, ale virus měl na jeho tělo výraznější vliv než na většinu lidí. Dnes se odhaduje, že přibližně 600 tisíc lidí ve světě, kteří prodělali koronavirus, se setkává s dlouhodobými komplikacemi.

Charlie Russell dnes konstatuje, že kdyby věděl, jaké následky může mít koronavirus, choval by se v březnu tohoto roku mnohem zodpovědněji. „Myslím, že množství mladých lidí – a je to lidská nátura – si myslí, že pokud se jich něco nedotýká přímo, tak to téměř neexistuje. Bojím se o své přátele, kteří stále chodí do barů, stále chodí na večeře a neberou to tak vážně,“ říká mladý pacient.

Doporučeno
Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) 13. září 2020 8:00

Kdysi pravidelně běhával 5 kilometrů třikrát týdně, ale ani po 182 dnech od infekce koronavirem nedokáže vyjít po schodech, aniž by se nezadýchal.

Odborníci tak i nadále zkoumají, jaké dlouhodobé následky může mít koronavirus na lidi, a specificky i na mladší generaci, která je nyní onemocnění vystavena častěji.

Domů
Sdílet
Diskuse