Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. října 2020 19:43
Čas čtení 0:53
Daniel Mikolášik

Jak vypadá internet v Severní Koreji? Jednoduchý design, ale i sociální síť podobná starému Facebooku

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Internet v Koreji je velmi omezený, tamní lid může navštívit pouze 28 různých webů.

Experti z oblasti počítačové bezpečnosti na serveru GitHub v těchto dnech zveřejnili, jak se jim podařilo odhalit všechny registrované domény na utajovaném severokorejském internetu, na který měli doposud přístup jen obyvatelé Severní Koreji. Celoplošná síť je tam ostře kontrolována a žádná „internetová svoboda“ v zemi neexistuje.

Jak informuje portál IFL Science, internet v Koreji je velmi omezený, tamní lid může navštívit pouze 28 různých webů. K rozšifrování internetových domén registrovaných pod zkratkou .kp dopomohla technická chyba na straně severokorejské vlády, konkrétně jde o konfigurační chybu serverů z roku 2016.

Doporučeno
Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý? Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý? 20. října 2020 16:45

„19. září 2016 přibližně ve 22:00 byl jeden ze severokorejských NS záznamů nejvyšší úrovně omylem nakonfigurován tak, aby umožňoval globální přenosy zón DNS. To umožnilo komukoliv, kdo provedl požadavek ,AXFR' (zónový přenos) na nameserver ,ns2.kptc.kp', aby získal kopii údajů DNS nejvyšší úrovně v zemi,“ tvrdí experti na GitHub.

Díky uniklým webovým adresám se na ně můžeš připojit i ty a prohlédnout si, jak stroze a jednoduše vypadají. Design stránek je podobný těm, jaké známe ze začátku 21. století, kdy byl internet oproti dnešku teprve v plenkách. Jejich načtení však trvá i několik desítek sekund.

Mezi dostupnými stránkami najdeš například vzdělávací weby, filmový web, web o vaření, weby zpravodajských agentur, web na koupi letenek, web s turistickými tipy či dokonce něco jako severokorejskou sociální síť, která se v překladu do češtiny nazývá „Přítel“.

Všechny dostupné domény v rámci omezeného internetu v KLDR
airkoryo.com.kp.
cooks.org.kp.
friend.com.kp.
gnu.rep.kp.
kass.org.kp.
kcna.kp.
kiyctc.com.kp.
knic.com.kp.
koredufund.org.kp.
korelcfund.org.kp.
korfilm.com.kp.
ma.gov.kp.
masikryong.com.kp.
naenara.com.kp.
nta.gov.kp.
portal.net.kp.
rcc.net.kp.
rep.kp.
rodong.rep.kp.
ryongnamsan.edu.kp.
sdprk.org.kp.
silibank.net.kp.
star-co.net.kp.
star-di.net.kp.
star.co.kp.
star.edu.kp.
star.net.kp.
vok.rep.kp.
Domů
Sdílet
Diskuse