Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Liftor.
24. listopadu 2020 14:03
Čas čtení 2:28
Tereza Šnajdrová

Jak si zajistit správné pracovní prostředí? Home office může být záludnější, než si myslíš

ZDRAVÍ HOME OFFICE KORONAVIRUS ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pandemie koronaviru vyhnala mnoho z nás z kanceláří domů. Jak správně fungovat na home officu, aby neutrpělo naše zdraví?

Mnoho z nás se v současné koronavirové době uchýlilo k práci z domova, kde trávíme dlouhé hodiny denně prací na počítači. I za normálních okolností se velké množství obyvatel potýká s nedostatkem pohybu, nesprávným způsobem sezení a tyto problémy se v dnešní době násobí. Věděl jsi ale, že výběr výběr stolu je stejně důležitý jako vhodně zvolená židle? Poradíme ti, jak si vytvořit hezké a zároveň zdravé prostředí pro práci z domova.

Správné umístění monitoru ti zachrání oči i hlavu

Obrazovka tvého počítače je místo, kam hledíš 8 hodin denně a nevěřil bys, jak moc je její umístění důležité. Hledění do ní může vést k duševní, ale i oční únavě, a proto by ses každých 30 minut měl na 15 sekund zahledět na nějaký tobě vzdálený předmět. Díky tomu poskytneš svým očím odpočinek a nezaděláš si na vážnější zdravotní problémy. Dej si pozor, abys měl monitor umístění v úrovni očí, což předejde namáhání krku, které může způsobit i zablokování krční páteře.

Obklop se pokojovkami

Zeleň v nás vzbuzuje pocit klidu, dokáže nám ustálit myšlenky a může nás také inspirovat. Na rozdíl od zvířat, nová kvítka nemusíš ohlašovat svému domácímu, péče o ně není nikterak náročná, a tak z nich můžeš mít více radosti než starosti. Pomocí květin si také oživíš svůj pracovní prostor, vneseš do něj trochu barev a potěšení, což povede ke zlepšení tvé nálady, ale také tvojí produktivity

Jak si zajistit správné pracovní prostředí? Home office může být záludnější, než si myslíš
Zdroj: pikrepo.com
Tvoji náladu a pracovní morálku zlepší i zaběhlé rituály

Ačkoliv je v této době více než kdy předtím náročné nepolevit ze svých zvyků, nezanedbávej se a věnuj se svým rituálům. Svádí tě práce z domova k tomu, abys zůstal celý den v pyžamu? Hecni to a připrav se, jako bys prožíval normální pracovní den. Podle mnoha psychologů tě právě tyto jednoduché kroky udrží v dobré náladě a karanténa na tebe nebude působit tak depresivně, jako na jedince, kteří se jí poddají. 

Výběr stolu je stejně důležitý jako výběr židle

Velkou pomocí při zvládnutí home officu ti může být i výškově stavitelný stůl, díky kterému můžeš během dne měnit pracovní polohy, jak jen ti to bude vyhovovat. Stoly startupu Liftor ti umožní pracovat například i ve stoje. Věděl jsi, že stojící lidské tělo za hodinu spálí 100 až 200 kalorií? Můžeš tak spojit práci s něčím užitečným, za co ti tvé tělo poděkuje.

Výrobky společnosti Liftor stojí stejně jako běžné kancelářské stoly, ale přinesou ti mnoho potěšení. Můžeš si elektricky měnit výšku desky, a tak střídat práci ve stoje i v sedě. Propracovaný design oživí tvůj interiér a každá návštěva bude tento kousek obdivovat. U tohoto zvedacího stolu si navíc sám můžeš zvolit jeho rozměr, provedení a vybrat si můžeš i příslušenství, jako je držák na monitor a PC.

6 tipů, jak přežít home office ve zdraví
Zdroj: Liftor


Dělej si pauzy

Ačkoliv jsme fyzicky postaveni tak, abychom vydrželi sedět na jednom místě i dlouhé hodiny, je důležité se každých 30 minut zvednout a své tělo si protáhnout. Zavedení pohybu je opravdu zásadní a pomůže ti s bolestí zad, bolestí hlavy, ale i s dalšími zdravotními problémy. Když jsme v práci, tak také 8 hodin denně nesedíme na místě, ale chodíme k tiskárně, navštěvujeme kolegy, vyrážíme ven na oběd atd. Pokud tě nenapadá, co v této mini pauze budeš dělat, můžeš se například věnovat jednoduchým domácím pracím – naplň pračku, uvař si kávu, vyvenči svého domácího mazlíčka.

Židle a bederní polštáře ti zajistí komfort

Je jasné, že ne všichni máme finance a prostor pro to, abychom si domů pořídili super ergonomickou židli na sezení. V době, kdy jsou navíc obchody zavřené a není možné si ji vyzkoušet, by bylo její objednávání on-line velkým riskem. Přesto si však můžeš kuchyňskou židli uzpůsobit tak, aby tě z ní záda nebolela ani po několika hodinách sezení. Přidej na ní polštář, nebo ještě lépe bederní podpěrný polštářek a podpoř tak křivku zad. Díky tomu se vyhneš bolestem zad a práce bude hned o něco příjemnější.

Domů
Sdílet
Diskuse