Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2020 18:11
Čas čtení 1:16
Martin Mičuda

Zcela nové Audi SQ5 Sportback je stylové SUV-kupé s 341koňovým šestiválcem

Zcela nové Audi SQ5 Sportback je stylové SUV-kupé s 341koňovým šestiválcem
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.audi-mediacenter.com/en/press-releases/sporty-practical-and-elegantthe-q5-sportback-and-the-sq5-sportback-tdi-13375" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">audi-mediacenter.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Po klasické Q5 a sportovním SQ5 nyní Audi představuje zcela nový sportovně střižený počin s dodatkem Sportback.

Krátce po modernizaci velmi úspěšné Q5 nám Audi v září představilo i zcela novou karosářskou variantu – Q5 Sportback. Stylové SUV-kupé, které je odpovědí na konkurenční GLC a X4, nyní přichází i ve vrcholné verzi. Tu už v případě této modelové řady tradičně zastupuje SQ5, která tak nově vstupuje do nabídky i v provedení Sportback.

Nemusíme chodit kolem horké kaše a rovnou řekněme, že i u nás v Evropě sází Audi výhradně na naftovou motorizaci. Pod kapotou nového SQ5 Sportback se tak nachází motor 3.0 V6 TDI s výkonem 251 kW / 341 koní a točivým momentem 700 Nm. I v tomto případě přitom platí, že se jedná o mild-hybrid. SUV je tak vybaveno 48V sítí, startovacím generátorem a integrovanou lithium-iontovou baterií.

fsfs
Zdroj: www.audi-mediacenter.com

Maximální hodnotu točivého momentu motor poskytuje v pásmu otáček od 1 750 do 3 250 ot./min. Díky tomu motor 3.0 TDI uděluje nejvýkonnější verzi zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,1 sekundy. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h. Jak prozrazuje samotné Audi, k dosažení sytého a hlubokého zvuku byl použit zvukový generátor ve výfukové soustavě.

Doporučeno
Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 Jaká je pravda o elektrickém Volkswagenu? Zjišťovali jsme ji v testu zcela nové ID.3 27. listopadu 2020 9:30

Novinkou je, že už i SQ5 Sportback dostává elektricky poháněné turbodmychadlo („kompresor“ EAV), které má pomáhat zejména v nízkých otáčkách, kdy klasické turbo není ještě efektivní. Samozřejmostí je standardní pohon quattro (Torsen) a 8stupňová automatická převodovka tiptronic. Na přání nabízí Audi vzduchový podvozek či zadní sportovní diferenciál.

fsfs
Zdroj: www.audi-mediacenter.com

Stejně jako klasická SQ5, i SQ5 Sportback se od standardní Q5 Sportback se sportovním optickým balíkem velmi neliší. Rozdíly je třeba opět hledat jen v detailech. Přední i zadní nárazník dostaly decentně výraznější členění, přičemž vzadu přibyly až 4 koncovky výfuku. Ty jsou ale s největší pravděpodobností zaslepené. Na výběr jsou specifické laky karoserie a sportovní designy disků kol (20" a výše).

Samozřejmě už je také top model vybaven full-LED světly, za příplatek je ale možné sáhnout po Matrix-LED světelné technologii. Vzadu přitom nechybí OLED technika. Její podstatou jsou 3 částí, každá má šest segmentů, díky čemuž je možné měnit grafiku světla.

Domů
Sdílet
Diskuse