Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2020 9:43
Čas čtení 1:06
Tímea Krauszová

Obama, Bush a Clinton se nechají před kamerami očkovat proti koronaviru, aby dokázali, že je to bezpečné

NEWS BARACK OBAMA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Bývalí američtí prezidenti se chtějí spojit a podpořit kampaň za vakcinaci proti koronaviru.

Bývalí prezidenti Spojených států amerických Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton se dobrovolně nechají očkovat proti koronaviru. Doufají, že videem povzbudí Američany, aby se vakcíny nebáli. USA stále čekají, než tamní Správa potravin a léčiv (FDA) očkování autorizuje, píše CNN.

Chtějí lidem ukázat, že očkování je bezpečné a účinné

Bývalí prezidenti USA se nechají natočit během očkování. Chtějí tak pomoci americkým vědcům a zdravotníkům, kteří vytrvale apelují na lidi a prezentují jim fakta o bezpečnosti a účinnosti vakcíny.

Doporučeno
PŘEHLED: Jak se od čtvrtka mění restrikce PŘEHLED: Jak se od čtvrtka mění restrikce 3. prosince 2020 6:20

Bushův poradce Freddy Ford pro CNN potvrdil, že se bývalá hlava státu spojila s elitními lékaři: s ředitelem Národního ústavu pro alergie a nakažlivé choroby Anthonym Faucim a s koordinátorkou koronavirového štábu Deborah Birx.

Ptal se jich, jak by mohl pomoci při promovaní vakcíny. „Vakcíny musí být nejprve prohlášeny za bezpečné a podané prioritním skupinám. Pak se pan Bush postaví do řady na očkování a rád to udělá i před kamerou,“ řekl Ford.

Obama s Faucim kdysi spolupracoval a tvrdí, že má jeho naprostou důvěru. „Pokud mi Anthony Fauci řekne, že vakcína je bezpečná a dokáže mi vytvořit imunitu vůči Covidu, nechám si ji aplikovat,“ prohlásil. Dodal, že se nechá očkovat až poté, co bude vakcína dostupná pro lidi, kteří nejsou v rizikových skupinách, protože ani on do žádné nepatří.

Zároveň v jiném rozhovoru řekl, že rozumí lidem, kteří jsou vůči vakcíně skeptičtí. V USA se zdravotníci obávají, že zejména menšiny, které pandemie postihla nejsilněji, se odmítnou očkovat. Podle Obamy je z historického hlediska normální, že mají Afroameričané své pochybnosti.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Faktem však zůstává, že vakcíny jsou důvodem, proč už nemáme dětskou obrnu, proč řada dětí neumírá na spalničky či plané neštovice, tedy na nemoci, které kdysi dokázaly zničit celé komunity.“

Zpět
Sdílet
Diskuse