Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2020 17:34
Čas čtení 0:48
Lukáš Čelka

Vědci se domnívají, že mohli objevit mimozemský signál: Rádiové vlny cizího původu přicházejí z nejbližší hvězdy ke Slunci

NEWS
Uložit Uložené

Astronomové v rámci projektu Breakthrough Listen pomocí dalekohledu často pozorují různé záhadné shluky rádiových vln.

Astronomové zachytili shluk rádiových vln od Proxima Centauri, nejbližší hvězdy ke Slunci. Vědci zabývající se hledáním mimozemského života tvrdí, že přesto, že ho už analyzují nějaký čas, nepodařilo se jim najít důkazy o tom, že by byl lidského původu. Nenašli žádné pozemské zařízení ani satelity, které by tyto rádiové vlny mohly vysílat, informoval o tom deník The Guardian.

Doporučeno
Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) Život Anny s hraniční poruchou osobnosti: Až 90 % hraničářů o sebevraždě buď přemýšlí, nebo se ji rozhodne provést (Rozhovor) 14. prosince 2020 9:54

Shluk rádiových vln zachytil během třicetihodinového pozorování australský dalekohled Parkes ještě během dubna a května minulého roku. Astronomové v rámci projektu Breakthrough Listen pomocí tohoto dalekohledu často pozorují různé záhadné výbuchy rádiových vln. Dosud se však vždy při jejich zkoumání dopracovali k výsledku, že byly způsobeny člověkem nebo přírodním jevem, a proto je pravděpodobné, že se tak stane i v tomto případě.

Domů
Sdílet
Diskuse