Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2021 19:32
Čas čtení 0:56
Viktor Kniš

Ani psa bych tím netestoval, je to šmejd. Sulík nakoupil milion testů, které jsou nám k ničemu, vzkazuje Matovič

NEWS
Uložit Uložené

Slovenský premiér vzkázal, že se bude Sulíka ptát, proč nakoupil 1 milion nekvalitních testů značky RapiGen.

Na Slovensku otestovali nekvalitními antigenními testy značky RapiGen přibližně 250 tisíc lidí. Už před týdnem matematik Richard Kollár upozorňoval, že jde o testy, které dokážou odhalit pozitivní osobu se stejnou virovou náloží s mnohem menší pravděpodobností než ty, které Slovensko používalo dosud.

Slovenský premiér Igor Matovič uvedl, že je chybou Richarda Sulíka, že tento typ testů nakoupili. „Ani psa bych s tím netestoval. Nezachytí to nikoho a my jsme mezitím 250 tisíc lidí testovali. My jsme ty lidi doslova oklamali, dělali jsme na nich hokusy-pokusy a dali jsme jim falešný pocit, že nejsou nemocní,“ konstatoval předseda vlády.

„Ten test je šmejd. Ani zvíře bych tím netestoval. Nikoho tím netestovat. A stálo to 3,9 milionu eur. Budu se ptát Richarda Sulíka, co s tou škodou,“ dodal premiér.

Doporučeno
Česko naočkovalo proti covidu 40 000 lidí, hlásí Babiš. Návrh Daniela Landy je prý nesmysl Česko naočkovalo proti covidu 40 000 lidí, hlásí Babiš. Návrh Daniela Landy je prý nesmysl 9. ledna 2021 12:11

Šéf SaS tvrdí, že jde o stejnou značku testů, které Slovensko využilo během prvního plošného testování. „Jsou to přesně tytéž testy, jaké byly použity v prvním plošném testování... tak fakt nevím, kam tímto směřuje,“ uvedl tamní ministr hospodářství na Facebooku v odpovědi pro jednoho z diskutujících. Není jasné, zda Sulík v tomto případě říká pravdu.

Slovensko nakoupilo 13 milionů testů za 52,3 milionu eur v říjnu 2020. Správa státních hmotných rezerv tehdy uzavřela kupní smlouvy na antigenní testy na diagnostiku onemocnění covid-19 se třemi firmami.


Nejvíce testů, 10 milionů, dodala společnost Eurolab Lambda. Šlo o kvalitní testy značky SD Biosensor. 2 miliony testů dodala společnost Abbott Laboratories Slovakia, poslední milion zmíněných nekvalitních RapiGen testů dodala košická Juhapharm s.r.o.

Domů
Sdílet
Diskuse