Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2021 8:32
Čas čtení 1:18
Tímea Krauszová

Syn maďarského premiéra dostal státní stipendium ve výši zhruba 2,7 milionu korun. Vystudoval na elitní britské vojenské akademii

NEWS
Uložit Uložené

Maďarsko hlásí první skandál roku 2021.

Syn maďarského premiéra Viktora Orbána, 28letý Gáspár, vystudoval na prestižní vojenské akademii ve Velké Británii. Sandhurst patří mezi světovou špičku, studovali tam i princové Harry a William, premiér Winston Churchill a řada aristokratů či králů z celého světa. Řadí ji mezi nejlepší akademie spolu s americkou West Point. Podle maďarského deníku Népszava přibližně 10 % studentů tvoří cizinci.

O stipendium se prý mohl ucházet kterýkoli voják

Studium na Sandhurstu stojí okolo 93 tisíc liber (v přepočtu zhruba 2,7 milionu korun), píše Telex. Tyto peníze dostal Gáspár Orbán ve formě stipendia ze státních peněz, na studium mu přispělo ministerstvo obrany. Studoval tam spolu s dalšími dvěma Maďary, zjistil portál Népszava, kterému to potvrdilo britské ministerstvo obrany přes maďarskou ambasádu.

Doporučeno
George Clooney se dostal do konfliktu s maďarskou vládou. Premiér Orbán vytáhl George Sorose George Clooney se dostal do konfliktu s maďarskou vládou. Premiér Orbán vytáhl George Sorose 27. listopadu 2020 8:52

Přestože provládní média odmítala komentovat jména a ministerstvo říká, že tato informace není veřejná, Telexu se podařilo zjistit, o koho šlo, z britského Daily Telegraph. Ten zveřejnil jmenný seznam končících studentů.

Domů
Sdílet
Diskuse