Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. února 2021 11:53
Čas čtení 1:27
Tereza Šnajdrová

Boris Pasternak: Ruský básník se vzdal Nobelovy ceny a za své životní dílo byl uštván k smrti

OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Autora románu Doktor Živago zná celý svět.

Boris Leonidovič Pasternak byl druhým ruským spisovatelem, který získal Nobelovu cenu za literaturu. Té se ale po masivní propagandistické kampani sovětského režimu a nátlaku milenky Olgy Ivinské musel vzdát. Štvanice na jeho osobu za dílo Doktor Živago přesto nepřestala a Pasternak o rok a půl později zemřel na psychické a fyzické vyčerpání.

Doporučeno
Český film Šarlatán se dostal do užší nominace na Oscara Český film Šarlatán se dostal do užší nominace na Oscara 10. února 2021 7:23

Boris Leonidovič Pasternak se v roce 1890 narodil pianistce a impresionistickému malíři, a právě dětství v umělecké rodině ho zavedlo až ke studiu hudby a filologie. Svá první díla začal publikovat ještě před první světovou válkou, kdy vydal řadu básnických sbírek a próz. Od druhé poloviny 30. let byl však donucen věnovat se především překladům, a to dokonce i po skončení války.

Domů
Sdílet
Diskuse