Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2021 11:32
Čas čtení 17:51
Vojtěch Vanda

S trávou začal v jedenácti, v patnácti zkusil pervitin. Marek Landa byl závislý deset let, dnes vede „terapie bez bílých plášťů“

S trávou začal v jedenácti, v patnácti zkusil pervitin. Marek Landa byl závislý deset let, dnes vede „terapie bez bílých plášťů“
Zdroj: s povolením Marka Landy
REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

O životě se závislostí ví své. Marek Landa bral drogy celých 18 let, 12 let v kuse nebyl střízlivý, a 10 let prožíval těžkou závislost. Z ní se ale díky své vůli a postupné práci dostal. Se svým kamarádem založili spolek Fakt Abstinenti, která se nyní roz

Držíš Suchej únor? V České republice podobná akce přijde vhod. Podle stejnojmenné zdravotně-osvětové kampaně se přes 1 000 000 Čechů pohybuje za hranou rizikového pití. V praxi to znamená, že asi každý sedmý dospělý pije takzvaně přes čáru, z čehož plyne, že se naše země drží v první první pětce zemí s nejvyšší spotřebou čistého lihu na hlavu. A to dlouhodobě.

V rámci osvětového měsíce, který zdůrazňuje špatný dopad častého pití, jsme se i my rozhodli přispět, a oslovili jsme někoho, kdo má se závislostmi dlouholeté zkušenosti. Šestatřicetiletý Marek Landa, který nyní žije v Českých Budějovicích, by mohl vyprávět. A taky, že ano; poskytl nám průřez jeho osmnáctiletou „dobou temna“, během níž si kvůli drogám, alkoholu a dalším závislostem sáhl až na úplné dno.

Marek Landa Fakt Abstinenti suchej únor abstinence závislost
Zdroj: Archiv Marka Landy

Tento příběh má ale prozatím šťastný konec. Přestože Landa tvrdí, že se závislosti nejde úplně zbavit, už několik let abstinuje a sám pomáhá těm, kteří to potřebují. Vede spolek Fakt Abstinenti, jenž funguje jako alternativa pro všechny, kteří dávají přednost léčbě bez bílých plášťů. Jak to funguje? Co všechno si Mára prožil? A je vůbec možné vyhrát nad závislostí? Dozvíš se v článku.

V tomto článku si přečteš:
  • Co si musí člověk uvědomit, aby začal abstinovat
  • K čemu všemu jej drogy dohnaly
  • Proč se podle Máry nedá závislosti zbavit
  • Co to znamená úplně abstinovat
  • Zda mu chybí drogy
Doporučeno
Psycholožka Viewegová: Sociální sítě zkreslují realitu, budují falešné sebevědomí, vytváří iluzi vlastní výjimečnosti (Rozhovor) Psycholožka Viewegová: Sociální sítě zkreslují realitu, budují falešné sebevědomí, vytváří iluzi vlastní výjimečnosti (Rozhovor) 15. února 2021 16:34

Kdy ses poprvé setkal s drogami obecně? 

Když se kouknu hodně do minulosti, tak úplně poprvé jsem se setkal s drogami v mých 11 letech, kdy jsem si poprvé zakouřil trávu. Pocházím z Prahy, z centra, a mám o tři a půl roku starší sestru, které mě k těm drogám trošku navedla.

Ona to nerada slyší, ale je to tak, protože chodila do party s klukama, kteří byli ještě starší, a já jsem se jí jako ocásek držel. Tak to jsou ty, nechci říkat, lehčí drogy, ale prostě tráva. Do té doby byly nějaké experimenty s alkoholem. Klasika, na základce jsme si s klukama koupili víno a cucli jsme si, ale nebylo to žádné pití.

Došlo to až do bodu, kdy nám 7 let v domě nešla elektřina, exekutoři na denním pořádku… Mamka se to snažila nějakým způsobem lepit, často tam ale nebylo ani co k jídlu, takže možná skrze ty drogy, partu, a hlavně techno scénu mi to trochu nahrazovalo rodinu.


K tvrdším drogám jsme si také čuchnul skrz ségru. Když mi bylo 14, tak si ségra našla staršího přítele, se kterým začali jezdit na houseparty, a tam začali užívat extáze a tak dále. V té době jsem s ní jel poprvé, a dal jsem si extošku. V patnácti už to byl perník, pak jsem se chytnul techno scény, a už to mělo spád. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Fakt (@faktstinence)


Zmínil jsi trávu. Mnoho lidí má názor takový, že marihuana není bránou k tvrdším drogám. Souhlasil bys s takovým názorem?

Já si myslím, že tou bránou určitě je. Funguje tam okusování zakázaného ovoce. Tráva mi nepřijde nebezpečná ve smyslu, že by po ní následovaly dlouhodobé následky, ale vstupní brána to je. Člověk se otrká, osahá si to zakázané ovoce, a pak přestoupí k tvrdším drogám.


Pracuju v léčebně a myslím si, že 99 % lidí nejdříve zkusilo trávu, a pak teprve tvrdé drogy. Málokdo přijde a řekne, že jeho první drogou byl herák nebo perník. To je nesmysl. Popřípadě ještě alkohol.

V patnácti jsem si dal poprvé perník, když jsem přijel za ségrou na technoparty. Mně se tam líbilo, a tak jsem tam začal jezdit pravidelně. Třeba 5 let opravdu každý víkend. Od sedmnáctého roku jsem drogy začal i prodávat, jelikož jsem zjistil, že jsou z toho docela slušné kačky, a že si dokážu vydělat na svou potřebu.


Dát si jointa je asi jedna věc, ale aby užívání bylo častější, tak to je obvykle něčím podmíněno. Bylo to tak i u tebe?

K tomu se váží sociální poměry v naší rodině, kdy do mého osmého roku bylo u nás všechno úplně v pohodě. Fungovali jsme jako normální rodina. Taťka pak začal vydělávat docela velké množství peněz a začal hrát automaty, kvůli čemuž byla v naší rodině prakticky vyřazena role otce. Finanční poměry naší rodiny šly rapidně dolů. 


Došlo to až do bodu, kdy nám 7 let v domě nešla elektřina, exekutoři na denním pořádku… Mamka se to snažila nějakým způsobem lepit, často tam ale nebylo ani co k jídlu, takže možná skrze ty drogy, partu, a hlavně techno scénu mi to trochu nahrazovalo rodinu.


Chápu. A členové druhé rodiny to teda brali taky.

Určitě. Techno scéna byla v roce 2000 nebo 2001 protkaná tanečními drogami. Na party se nechodilo, aby se tam abstinovalo. Patřilo to k tomu automaticky. A já jsem to měl ještě kolem sedmnáctého roku spojené s prodejem drog. Jak doma nebyly peníze na jídlo a já jsem chodil do školy a k tomu prodával drogy, tak mi to přišlo hrozně cool, že si na své živobytí a potřeby dokážu vydělat.

Mára na technoparty
Mára na technoparty Zdroj: Archiv Marka Landy


Takže se to stupňovalo? Nejprve jsi drogy užíval, pak je začal prodávat…

Takhle. V patnácti jsem si dal poprvé perník, když jsem přijel za ségrou na technoparty. Mně se tam líbilo, a tak jsem tam začal jezdit pravidelně. Třeba 5 let opravdu každý víkend. Od sedmnáctého roku jsem drogy začal i prodávat, jelikož jsem zjistil, že jsou z toho docela slušné kačky, a že si dokážu vydělat na svou potřebu. Ale kolem sedmnáctého až dvacátého roku jsem určitě ještě závislý nebyl. Probíhalo to na víkendové bázi, netahal jsem to do všedních dnů.

Doporučeno
Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) Měla jsem pocit, že tu pro mě není žádná budoucnost, že je to konec, říká Tereza s bipolární poruchou (Rozhovor) 14. ledna 2021 14:17
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94880 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se na Markovi začala projevovat jeho závislost
  • Jak Marek skončil na ulici, začal vyrábět drogy a krást
  • Kdy a proč se rozhodl, že začne abstinovat
  • Jak dlouho se topil v těžkých závislostech
  • Co nyní dělá, aby pomáhal lidem, kteří prožívají to, co si prožil on
Domů
Sdílet
Diskuse