Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2021 21:24
Čas čtení 0:57
Marián Mauik Biel

Podívej se, jak by vypadalo video s dávno mrtvým člověkem. Stačí jedna fotografie

TECH
Uložit Uložené

MyHeritage rozšířila možnosti úprav starých fotografií pomocí umělé inteligence.

Platforma MyHeritage se zabývá rodokmeny a vším, co je s tím spojeno, jako jsou například známé DNA testy na vypátrání tvé etnicity nebo ztracených příbuzných. Mimo jiné si na jejich webu můžeš také zdarma vylepšit staré fotografie. Nebo z nich udělat krátké video.

Doporučeno
Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných Udělal jsem si testy DNA: Zjistil jsem, odkud pocházím a našel jsem 1135 příbuzných 3. srpna 2019 11:25

Dosud jsi mohl do systému nahrát fotografii i své praprababičky a speciální filtry ji dokázaly výrazně vylepšit. Strojové učení poměrně přesně uhodlo, kde a jaké chybějící pixely se mají doplnit.

Později přibyla možnost pokročilého vybarvení (kolorizování). Dědečkova černobílá fotografie z dovolené v Jugoslávii před 50 lety tak nabrala s barvou úplně jiný nádech. Nyní MyHeritage využívá algoritmy strojového učení v kombinaci s takzvanou deep fake technologií.

MyHeritage
Zdroj: Wikimedia

Mohl ses s ní setkat u mnoha videí, kde umělá inteligence dokáže živě upravovat tvář člověka ve videu. Přestože je vývoj v této oblasti v začátcích, už má dechberoucí výsledky. Až tak kvalitní, že se začínají ozývat hlasy na její zakázání. Není těžké si představit, jak snadno by se s touto technologií dali manipulovat lidé například během volebního období.

MyHeritage
Zdroj: Wikimedia

MyHeritage však dovoluje vytvořit jen zhruba 10sekundové video nebo spíše animaci. Stačí nahrát portrétovou fotografii nebo dokonce malbu. Na výběr je až 10 různých druhů animací. Na webu můžeš kombinovat i všechny tři zmíněné utility – fotografii zlepšit, vybarvit a ještě ji i animovat.

Domů
Sdílet
Diskuse