Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. března 2021 15:27
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Tyto tři nemocnice ze Středočeského kraje vyhlásily stav hromadného postižení osob

Tyto tři nemocnice ze Středočeského kraje vyhlásily stav hromadného postižení osob
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
NEWS
Uložit Uložené

Nemocnice ze Středočeského kraje musely přeorganizovat provoz. Nyní úroveň poskytované péče, kvůli nedostatku zdrojů, neodpovídá běžnému standardu zdravotní péče v Česku.

Aktualizováno 15:51: Podle informací ČT24 vyhlásila stav hromadného postižení osob třetí nemocnice ve Středočeském kraji. Má se jednat o oblastní nemocnici v Kolíně. Mimořádný stav zde trvá od středy odpoledne. 


Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov a Klaudianova Nemocnice Mlada Boleslav musely vyhlásit stav hromadného postižení osob, oznámila na Twitteru hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Jedná se o mimořádnou událost. Tyto nemocnice nyní nemohou zajistit, kvůli nedostatku zdrojů, obvyklý standard zdravotní péče v České republice. Hejtmanka předpokládá, že režim vyhlásí i další nemocnice ve Středočeském kraji.

Doporučeno
Hamáček k epidemické situaci: Čísla jsou rekordní, občané nařízení dodržují, kritický moment by měl být překročen do měsíce Hamáček k epidemické situaci: Čísla jsou rekordní, občané nařízení dodržují, kritický moment by měl být překročen do měsíce 3. března 2021 13:54

Benešovská nemocnice vyhlásila stav HPO v 8 hodin, mladoboleslavská v 9 hodin. Pecková objasnila, co to konkrétně znamená. „Poskytovatel zdravotnické péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy není schopen další kapacity vytvořit,“ uvedla.

„Zdravotnické zařízení se dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v Česku,“ dodala hejtmanka.

Situace ve Středočeském kraji nevypadá dobře ani výhledově„Situace se vyvíjí rychle, dnes nebo zítra očekáváme vyhlášení stavu HPO v dalších nemocnicích, případně plošně v celém kraji,“ oznámila dále Pecková.

Doporučeno
Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. V nemocnicích není žádné volné lůžko 2. března 2021 17:55

O tom, že je situace vážná, mluvil na středeční tiskové konferenci k epidemické situaci i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Sám předpokládá, že bychom měli kritický moment přesáhnout do měsíce, do té doby se ale bude muset české zdravotnictví se situací nějak popasovat. Česku už nabídly pomoc další evropské země, jmenovitě Německo, Polsko a Švýcarsko

Domů
Sdílet
Diskuse