Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 9:35
Čas čtení 1:12
Lukáš Čelka

Polské samosprávy vytvořily zóny bez LGBTI. Evropský parlament jim přestal vyplácet eurofondy

Polské samosprávy vytvořily zóny bez LGBTI. Evropský parlament jim přestal vyplácet eurofondy
Zdroj: TASR/AP
NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Kromě tzv. LGBTI NO GO zón plánuje země také odstranit mezery v zákoně, které umožňují párům stejného pohlaví adopci dítěte.

Polsko je očividně jednou ze zemí, kde LGBTI komunitu nemají zrovna v lásce. Více než stovka tamních samospráv totiž od roku 2019 přijala usnesení, v rámci kterých se prohlásily za tzv. NO GO zóny pro členy komunity LGBTI.

Evropský parlament na tento jejich počin odpověděl vyhlášením celé Evropské unie za volnou LGBTI zónu a kvůli jejich intoleranci vůči této komunitě jim přestal vyplácet i eurofondy v rámci programu partnerských měst, informoval o tom portál TV Noviny.

Europoslanci přístup polských samospráv kritizují a tvrdí, že by se měly držet jednání, kterým by podpořily toleranci vůči LGBTI. „Speciálně se to týká Polska, ale nejen Polska, kde LGBTI komunita zažívá nenávistné kampaně, zažívá útoky, zažívá pošlapávání jejich důstojnosti,“ poznamenal europoslanec Michal Šimečka.

Doporučeno
Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) Ezra Švagr: Jsem demisexuál, nebinární, ale v poslední době se trochu kloním i k identitě trans muže (Rozhovor) 4. února 2021 12:00

Europoslanci tvrdí, že se něco podobného začíná dít i v Maďarsku. Jedním ze spoluautorů usnesení, kterým se celá Evropská unie prohlašuje za zónu svobody, je i slovenský europoslanec.

„Je mi až líto, že to potřebujeme opět tímto způsobem řešit, protože se to zpochybňuje v několika částech Evropské unie,“ řekl k tématu europoslanec Vladimír Bilčík. Podobný názor jako on sdílí i europoslanec Eugen Jurzyca, který se vyjádřil, že Evropská unie je prostor, ve kterém takové zóny existovat nemohou.

Polsko netoleruje adopci dětí homosexuálními páry

Kromě tzv. NO GO zón podle BBC plánuje krajina také odstranit mezery v zákoně, které umožňují párům stejného pohlaví adopci dítěte. Vztahy těchto osob nejsou v Polsku právně uznány a oficiálně jim země zakazuje i společné adopce. Jelikož si však dítě mohou adaptovat svobodné osoby, některým párům stejného pohlaví se tento zákaz podařilo obejít tak, že si dítě adoptoval jeden z nich jako osamělý rodič.

Podle nového zákona budou orgány povinné provádět prověrky osob, které požádají o adopci dítěte jako osamělí rodiče. Pokud se zjistí, že osoba podává žádost o dítě, když je ve vztahu stejného pohlaví, bude jí vyvozena trestní odpovědnost.

Domů
Sdílet
Diskuse