Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2021 11:45
Čas čtení 0:44
Ondřej Jarůšek

V Česku byly v noci mrazy až -24,6 °C, několik stanic naměřilo rekordy

V Česku byly v noci mrazy až -24,6 °C, několik stanic naměřilo rekordy
Zdroj: TASR - Erika Ďurčová
NEWS ČHMÚ
Uložit Uložené

Tuhé mrazy by měly brzy ustoupit.

Noc ze soboty na neděli byla v Česku nadmíru mrazivá. Na všech stanicích bylo pod nulou a na řadě z nich dokonce padaly rekordy. Podle serveru Novinky bylo u Kvildy na Šumavě naměřeno až -24,6 stupně.

Během dnešního dne mají být podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) nejvyšší teploty 0 až 4 °C, v Čechách až 6 °C. Očekává se mírný jihozápadní až západní vítr s nárazy 3 až 7 m/s, v Čechách a ve Slezsku mohou mít nárazy kolem 15 m/s.

Doporučeno
VIDEO: Na jihovýchodě Islandu po 800 letech vybuchla sopka. Okolí Reykjavíku zaplavily proudy lávy VIDEO: Na jihovýchodě Islandu po 800 letech vybuchla sopka. Okolí Reykjavíku zaplavily proudy lávy 20. března 2021 15:50

Mrazy ještě své poslední slovo neřekly, měly by však brzy začít ustupovat a pomalu je vystřídá jaro. Do úterka příštího týdne by mohla teplota v noci mohla až na minus 5 stupňů Celsia, další dny se však začne mírně oteplovat a ke konci týdne by se už měla teplota držet nad nulou.

Přestože pro naše pohodlí mohla zima nepříjemná, ČHMÚ v tiskové zprávě uvádí, že pro přírodu byly nízké teploty prospěšné.

„Letošní zima byla velmi bohatá na sníh a na nízké teploty. Tato situace byla velmi prospěšná pro krajinu a rostliny. Sníh je příslibem dostatku vláhy. Nadcházející oteplení umožní kvetení jarních rostlin. Odtávající sníh přinese vodu i do podzemí a zásoby do nadcházející sezóny budou výrazně lepší, než tomu bylo v předešlém roce,“ píše ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse