Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2021 7:28
Čas čtení 1:32
redakcia

„Vládne nám zrádce z Hradu.“ Václavské náměstí zaplnily tisíce odpůrců prezidenta Zemana (Fotoreport)

REFRESHER
Uložit Uložené

Byli jsme se podívat na demonstraci proti současné hlavě státu.

„Hrad za hranou, republika v ohrožení!“ Pod tímto názvem ve čtvrtek, na Václavském náměstí a po celé České Republice, probíhala demonstrace za demokracii a odstup Zemana, kterou pořádal spolek Milion chvilek. 

Čechům postupně přestává docházet trpělivost a vzhledem k událostem spojeným s kauzou Vrbětice se spolek Milion chvilek rozhodl zakročit. Dle občanů a zastupitelů spolku Zeman směřuje Českou Republiku do područí Ruska. Toto se stalo hlavním motivem čtvrteční demonstrace.

Občanům se nelíbil ani nástup Michala Haška do pozice náměstka ministra vnitra. Ten se v minulosti fotil s proputinovskými motorkáři a oficiálně je v roli hejtmana přijal.

Doporučeno
Půvabná, ale hloupá. Zeman sklízí kritiku za urážky moderátorky CNN Prima News Půvabná, ale hloupá. Zeman sklízí kritiku za urážky moderátorky CNN Prima News 25. dubna 2021 19:37
zeman
Zdroj: Max Homolka/REFRESHER

Z pódia, kde vystupoval Benjamin Roll – předseda spolku – zněl kompletní souhrn událostí spojených s kauzou Vrbětice. Spolek vyzval veřejnost k porážce hnutí ANO, SPD a komunistů ve volbách. „Jestliže ale skutečně chceme vyřešit současnou situaci, musíme nejdříve vyřešit obsazení Hradu. Miloš Zeman za posledních 8 let jasně ukázal, že ho není radno podceňovat, že nelze spoléhat na nepsaná pravidla, slušnost a ústavu. Něco takového on vůbec neuznává,“ řekl Roll.

Spolek také vyzval občany k pořádání vlastních demonstrací a následnému registrování těchto demonstrací pro jejich co největší účast. Celá demonstrace probíhala v klidném duchu bez násilí za dodržování protiepidemických opatření s rozestupy. Na místě na dodržování protiepidemických opatření řádně dohlížely desítky policistů.

Doporučeno
Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát Projev prezidenta: Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti způsobili teroristický atentát 25. dubna 2021 11:16

Podle odhadů Policie ČR se na demonstraci na začátků sešlo kolem 10 tisíc lidí. Pořadatelé na konci programů odhadli, že se na místě objevilo kolem 20 tisíc demonstrantů. Lidé si přinesly vlajky Česka i Evropské unie a transparenty s rozličnými nápisy. Opakovaly se na nich nich motivy pravící, že Zeman je vlastizrádce, že patříme na Západ a nejsme zboží.

zemanzemanzemanzeman
Zobrazit galerii
(8)

Na demonstraci vystoupil také bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ten v týdnů založil petici vyzývající senátory k ústavní žalobě na prezidenta„Přesně před 32 lety tu naši komunisté vykřikovali hesla jako bylo ‚se Sovětským svazem na věčné časy‘. Nesmíme nikdy zapomenout, kolik nás to stálo krve a utrpení,“ uvedl. 

Doporučeno
Senátoři zvažují žalobu na Zemana kvůli velezradě Senátoři zvažují žalobu na Zemana kvůli velezradě 27. dubna 2021 10:45

Lidé se na Václavském náměstí sešli zejména z důvodu Zemanova vyjádření ke kauze Vrbětice. Prezident si na odsouzení teroristického činu na území Česka ze strany ruských agentů vzal týden. Ve svém projevu pak zpochybnil práci českých bezpečnostních služeb a nahrál tak Ruské federaci. 

Akce podobná té na Václavském náměstí se konala v desítkách měst po celé republice.

Autorem textu a fotografií je externí dopisovatel Max Homolka

Domů
Sdílet
Diskuse