Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2021 7:50
Čas čtení 1:46
Adam Smeták

Přehled: Toto je vše, co se od dnešního dne rozvolňuje

Přehled: Toto je vše, co se od dnešního dne rozvolňuje
Zdroj: Úřad vlády ČR
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přinášíme souhrnný přehled všech změn v restriktivních opatřeních, které přináší 10. květen.

Od pondělí 10. května se život v Česku vrátí zase do o něco běžnějších kolejí. Otevřít budou moci všechny doposud zavřené obchody a trhy, do škol se vrátí zbytek žáků druhého stupně a částečně doložíme ochranu úst a nosu. Přinášíme přehledné shrnutí toho, co se počínaje dneškem v Česku mění. 

Obchody a služby

  • Od pondělí smí otevřít všechny obchody bez výjimky.
  • Jejich návštěva je podmíněna nošením respirátorů či nanoroušek a nadále bude platit pravidlo jedné osoby na 15 metrů čtverečních.
  • Od pondělí se smějí vrátit ke své činnosti opravny obuvi, hodinářství, autobazary, autosalony, fotografické služby, střelnice, solária, hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, cestovní kanceláře a agentury, kopírovací centra, zastavárny nebo opravny hudebních nástrojů.

Doporučeno
Piráti a STAN první, ANO až na třetím místě. Takto vypadá nový volební model Piráti a STAN první, ANO až na třetím místě. Takto vypadá nový volební model 9. května 2021 12:40
  • Od 10. května mohou být uvedeny do provozu také lanovky a vleky.
  • Venkovním trhům bude umožněno prodávat veškerý sortiment.
  • Do lázní budou smět i samplátci se zdravotní indikací (kromě wellness pobytů).
  • Svatby a pohřby budou omezeny na 30 osob venku.
  • Nadále se nepodíváme do restaurací, barů, ubytovacích služeb, bazénů či fitness center.
Doporučeno
Kultura je zpět! Zaorálek chce od 17. května venkovní akce až pro 700 lidí, vnitřní pro 400 Kultura je zpět! Zaorálek chce od 17. května venkovní akce až pro 700 lidí, vnitřní pro 400 7. května 2021 8:22

Školy

  • Počínaje pondělkem se otevřou všechny druhé stupně v republice, tedy včetně těch v Ústeckém, Olomouckém, Jihomoravském, Zlínském, Jihočeském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině.
  • Na základních školách bude probíhat tzv. rotační výuka (týden se bude polovina třídy učit distančně, týden prezenčně)
  • Otevřou se v plném provozu také mateřské školky ve všech krajích
  • Děti ve školách budou muset nosit ochranu úst a nosu a nadále se pravidelně testovat. Ve školkách nikoli.
  • Vysoké školy, VOŠ a střední školy budou moci pro všechny ročníky vykonávat praktickou výuku.
Doporučeno
Kdo bude příštím premiérem Česka? Toto je 5 největších favoritů Kdo bude příštím premiérem Česka? Toto je 5 největších favoritů 7. května 2021 16:18

Ochrana úst a nosu

  • Od pondělí nebude nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách, dokud se člověk neúčastní setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry. Výjimku z tohoto pravidla mají členové jedné domácnosti.

Kultura a sport

  • Otevřít se mohou galerie, památky a muzea. Zakázány jsou ale skupinové prohlídky.
  • Budou se moci konat veletrhy a výstavy. Povinné budou dvoumetrové rozestupy a pravidlo 15 metrů čtverečních na osoby.
  • V rámci organizovaného amatérského sportu se bude smět venku nacházet maximálně 30 osob, uvnitř nejvýše 2 osoby do 18 let.
Doporučeno
Od pondělní půlnoci se spustí rezervace k očkování pro věkovou skupinu 45+, oznámil Babiš Od pondělní půlnoci se spustí rezervace k očkování pro věkovou skupinu 45+, oznámil Babiš 9. května 2021 14:43

Co přijde 17. května?

Epidemie v Česku velmi zvolna zpomaluje a vláda postupně rozvolňuje republiku na základě tzv. incidence. Tedy počtu nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. O případných nových opatřeních informuje občany po svém pondělním jednání a ve čtvrtek vždy potvrzuje, která nová opatření budou platit od nadcházejícího pondělí. 

Od 17. května bychom se mohli dočkat otevření zahrádek restaurací, ubytovacích služeb a rovněž by se mohly začít konat větší kulturní akce. Ministr kultury Zaorálek (ČSSD) chce dokonce od 17. května venkovní akce až pro 700 lidí a vnitřní pro 400. Dohodl se na tom během jednání s ministrem zdravotnictví Arenbergerem (za ANO) a hlavní hygieničkou Svrčinovou. Vše ale musí dnes posvětit vláda. Budeme tě informovat.

Domů
Sdílet
Diskuse