Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2021 12:40
Čas čtení 0:48
Ondřej Jarůšek

Piráti a STAN první, ANO až na třetím místě. Takto vypadá nový volební model

Piráti a STAN první, ANO až na třetím místě. Takto vypadá nový volební model
Zdroj: Pirátská strana
NEWS
Uložit Uložené

Podívej se na nový model agentury Kantar CZ.

Agentura Kantar CZ vypracovala pro Českou televizi nový volební model, podle kterého si koalice Pirátů a STAN stejně jako v předchozích měsících drží první místo. Oproti posledním měsícům však posílila koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), která se dostala před hnutí ANO. To je tak v novém modelu poprvé až na třetím místě.

Pro koalici Pirátů a STAN by podle modelu hlasovalo 27 procent lidí. Koalice SPOLU v modelu získala 21,5 procenta a těsně se tak dostala před ANO, které by podle průzkumu volilo 21 procent lidí.

Doporučeno
Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) Ekoaktivistko Alžběto se posadilo do silnice, protože je zděšeno, jak moc ignorujeme klimatickou krizi (Rozhovor) 8. května 2021 15:31

Na čtvrtém místě se umístilo SPD s 12 procenty hlasů a do Poslanecké sněmovny by se s 5 procenty dostali i komunisté. To však nelze říct o ČSSD, která v průzkumu získala jen 4 procenta a zůstala by tedy mimo Sněmovnu.

V modelu pro jednotlivé strany, tedy bez koalic, je však nejsilnější hnutí ANO, které by získalo 20 procent. V závěsu jsou Piráti s 19 procenty. ODS v tomto modelu dostala 11,5 procenta hlasů a první pětici uzavírají STAN a SPD (obě strany 11 procent).

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Kantar CZ

> Sběr dat probíhal ve dnech 12. 4. až 30. 4. 2021 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů.
> Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 929 respondentů.
> Statistická chyba v modelu s koalicemi činila +/-1,5 % u malých stran až +/- 3 % u velkých stran.
Domů
Sdílet
Diskuse