Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2021 18:55
Čas čtení 1:01
Katarína Danková

Mexická vláda obviňuje řetězec Zara z plagiátorství v poslední kolekci

Mexická vláda obviňuje řetězec Zara z plagiátorství v poslední kolekci
Zdroj: Wikimedia/Mw12310/volně k užití
MÓDA
Uložit Uložené

Předmětem obvinění jsou zelené vyšívané šaty, které se nápadně podobají tradičnímu oděvu mexického lidu. Všimlo si toho i mexické ministerstvo kultury.

Mexické ministerstvo kultury obvinilo oděvní řetězec Zara z kopírování designu tradičních lidových oděvů mexických žen na jihu země. Problémem jsou zelené vyšívané šaty z poslední kolekce španělské značky.

Tradiční technika a design výšivek obyvatel mexického státu Oaxaca jsou jeho kolektivním vlastnictvím a často z něj pochází jediný výdělek mexických švadlen. Země proto žádala o veřejné vysvětlení a vrácení benefitů mexickým komunitám, kterým daná forma tradičního řemesla náleží.

Mateřská společnost Inditex, pod kterou spadá Zara, v prohlášení pro CNN uvedla, že má nejvyšší úctu k ministerstvu kultury a k tradičním mexickým komunitám, a dodala, že „předmětný design nebyl záměrně půjčen ani ovlivněn uměním obyvatel Mexika“. Po obvinění Zara zelené šaty ze své nabídky stáhla a omluvila se.

Doporučeno
Pokud máš blízko ke streetstylu a chceš investovat do luxusního produktu, vyzkoušej jít touto cestou, radí slovenský stylista Pokud máš blízko ke streetstylu a chceš investovat do luxusního produktu, vyzkoušej jít touto cestou, radí slovenský stylista 1. června 2021 14:30
Domů
Sdílet
Diskuse