Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. srpna 2021 16:00
Čas čtení 2:19
Tereza Šnajdrová

Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit

Více než třetina české populace si stále myslí, že homosexualita není přirozená. O diskriminaci LGBT+ lidí je nutné mluvit
Zdroj: Mariette Pathy Allen/Getty Images
NEWS LGBTQ+ LIDÉ PRAGUE PRIDE 2021
Uložit Uložené

Festival Prague Pride ve čtvrtek odpoledne zorganizoval přednášku na téma diskriminace a násilí kvůli sexuální orientaci. Některá čísla jsou alarmující.

V rámci festivalu Prague Pride, který končí již v neděli 8. srpna, jsme ve čtvrtek odpoledne vyrazili do Kasárny Karlín na další přednášku týkající se diskriminace a násilí kvůli sexuální orientaci a genderové identitě lidí v Česku. Na diskusi vystoupilo mnoho výzkumníků, včetně veřejného ochránce práv JUDr. Stanislava Křečka a dozvěděli jsme se mnoha zajímavých faktů, která by měla zajímat i tebe. 

Doporučeno
Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty Až 56 % LGBTQ+ lidí se po pandemii koronaviru cítí osaměle. Těmito třemi kroky můžeš svému okolí pomoci i ty 5. srpna 2021 6:00

Až 38 % lidí z LGBT+ komunity se minimálně jednou za život cítilo diskriminováno

Jako první promluvila Mgr. et Mgr. Marína Urbániková, Ph.D., vedoucí úseku výzkumu v Kanceláři veřejného ochránce práv, která si pro příchozí připravila prezentaci zahrnující data z oblasti diskriminace a rovného zacházení. Věděl jsi, že až 62 % populace zastává názor, že LGBT+ lidé by neměli svou orientaci dávat veřejně na odiv? Takové číslo se zdá být až alarmující, přitom v porovnání s ostatními státy Evropy se gayové a lesby v Česku cítí spíše nediskriminovaní.

Více než třetina české populace si také stále myslí, že homosexualita není přirozená a není se proto čemu divit, že až 38 % lidí z LGBT+ komunity se minimálně jednou za život cítilo diskriminováno. Když vezmeme v potaz, že mnoho osob nemajoritní sexuální orientace navíc o napadení, diskriminaci a jiných útocích nechce mluvit, neboť se za to stydí a cítí se poníženi, může být toto číslo reálně daleko vyšší.

Marína Urbániková ve výzkumu zjišťovala i to, co by LGBT+ lidem mohlo pomoci a odpověď je jasná – zpřístupnění manželství i párům stejného pohlaví. Až 96 % gayů a leseb se domnívá, že pokud by došlo k uzákonění manželství pro všechny, společnost by se na ně začala dívat jinak, diskriminovala by je méně a zlepšilo by se tak i jejich psychické zdraví. Mimo to by podle výzkumu mohlo pomoci i uznávání stejnopohlavních partnerství napříč celou Evropskou unií, zpřístupnění adopcí i párům stejného pohlaví a prevence homofobní a transfobní šikany na školách. 

Doporučeno
Ředitel Prague Pride Tom Bílý: Většina LGBT+ lidí se outuje v průběhu celého života. Není to jednorázová záležitost (Rozhovor) Ředitel Prague Pride Tom Bílý: Většina LGBT+ lidí se outuje v průběhu celého života. Není to jednorázová záležitost (Rozhovor) 10. července 2021 8:00

Největším problémem je stigmatizace

Druhým řečníkem čtvrtečního odpoledne byl RNDr. Michal Pitoňák, Ph.D., výzkumný pracovník NÚDZ, který se zabývá kvalitou života neheterosexuálních lidí a destigmatizačními přístupy. Těm se věnoval po celou dobu svého projevu, neboť právě stigmatizace vede k diskriminaci, šikaně a nepřátelskému chování k LGBT+ komunitě. Stigma je hlavním zdrojem stresu, morbidity a úmrtnosti a je nutné ho ze společnosti vymýtit.

Většina neheterosexuálních lidí si již v raném věku uvědomí, že mají jinou sexuální orientaci a v té době ještě necítí žádný stud, odlišnost, nic. Ve školách se pak setkají s první stigmatizací, diskriminací a nadávkami, pročež mají v pozdějším věku problémy se sebepřijetím a následným coming outem. Potíže jim může činit i navazování vztahů, neboť se sami za sebe stydí a vyrovnání přichází až v pozdějším věku. 

Příkladem v odstranění stigmatizace by nám mohlo být Švédsko, kde se nespokojenost LGBT+ lidí během 10 let snížila z 35 % na 12 %, a to právě díky uzákonění manželství pro všechny, normalizování neheterosexuální orientace a zpřísnění diskriminačních postihů. To by se ostatně podle JUDr. Stanislava Křečka mělo zavést i v České republice, kde by se k diskriminaci LGBT+ lidí mělo přistupovat stejně jako k diskriminaci spojené s rasovým původem. 

Doporučeno
Zikmund z Prague Pride: Výroky Zemana mají obrovský dopad na zdraví všech LGBT+ lidí Zikmund z Prague Pride: Výroky Zemana mají obrovský dopad na zdraví všech LGBT+ lidí 29. června 2021 9:38

Na závěr diskuse vystoupil i JUDr. Stanislav Křeček, veřejný ochránce práv, který se nejvíce rozohnil nad tématem diskriminace Romů v majoritní LGBT+ komunitě. Jak jsme již zmiňovali, je podle něj nutné zpřísnit trestný zákoník, aby za násilí páchané na neheterosexuálech byly větší postihy a právě to by mohlo zapříčinit zlepšení.

Křečka pak doplnil Mgr. Benjamin Petruželka, Ph.D. z organizace In IUSTITIA, který se věnuje předsudečnému násilí a příchozí již nezatěžoval dalšími fakty. Místo toho přečetl několik příběhů napadených LGBT+ lidí, kteří se dostali do konfliktu jen kvůli sexuální orientaci, což je opravdu velmi smutné a recidivisti, kteří se k takovému útoku uchýlí, by měli být přísně potrestáni.

Doporučeno
V pondělí oficiálně začal Prague Pride 2021. Lidé tančili, zpívali a neodradil je ani neutuchající déšť (Reportáž) V pondělí oficiálně začal Prague Pride 2021. Lidé tančili, zpívali a neodradil je ani neutuchající déšť (Reportáž) 3. srpna 2021 15:40
Domů
Sdílet
Diskuse