Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2021 19:17
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Vulgarismy, tyranské vztahy, nadměrná konzumace alkoholu. Nova ve Výměně manželek porušila zákon, rozhodla RRTV

Vulgarismy, tyranské vztahy, nadměrná konzumace alkoholu. Nova ve Výměně manželek porušila zákon, rozhodla RRTV
Zdroj: Unsplash/Thanh Serious/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS
Uložit Uložené

Podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání některé epizody pořadu Výměna manželek nebyly vhodné pro děti.

Nova porušila zákon. Alespoň podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle ní některé epizody pořadu Výměna manželek nebyly vhodné pro děti. Informovala o tom Kancelář veřejného ochránce práv.

Obsahová analýza některých dílů měla být škodlivá pro děti. Epizody totiž obsahovaly vulgarismy, zobrazovaly tyranské vztahy, ukazovaly nadměrnou konzumaci alkoholu i její ospravedlňování. Rada nejprve proti diváckým stížnostem argumentovala tím, že pořad splňuje kritéria reality show a vulgární výrazy produkce vypípala. Pořad navíc televize vysílala až po 20. hodině. 

Doporučeno
Netflix upravuje scény ve Squid Game. Žena kvůli zveřejnění čísla dostává tisíce telefonátů denně Netflix upravuje scény ve Squid Game. Žena kvůli zveřejnění čísla dostává tisíce telefonátů denně 7. října 2021 18:54

Ombudsman však následně RRTV požádal, aby své stanovisko přehodnotila, což se také stalo a rada nyní označila pořad jako porušení zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání v souvislosti s odvysílanými vulgarismy.

„Další porušení vidí Rada v tom, že televize zařadila jeden z dílů do vysílání před desátou hodinou večerní. V té době přitom nemohou být vysílané pořady, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých. Jeden z účastníků v daném díle konzumoval nadměrné množství piva, dopady pití zlehčoval a dožadoval se tolerance tohoto svého zlozvyku. Rada upozornila, že dětští diváci se zároveň mohli seznámit s dobrými vlastnostmi protagonisty, a tím na ně mohl působit jako vzor,“ píše Kancelář veřejného ochránce práv.

Ombudsman Radě také doporučil, aby zvážila zveřejnění vypracované analýzy pořadu nebo jejích dílčích závěrů. Analýzy by měly být nápomocné při prevenci ostatním provozovatelům televizního vysílání.

Domů
Sdílet
Diskuse