Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2021 18:46
Čas čtení 0:50
Ondřej Jarůšek

Je rozhodnuto: Volby vyhrála koalice SPOLU. „Toto je změna,“ řekl kandidát na premiéra Fiala

Je rozhodnuto: Volby vyhrála koalice SPOLU. „Toto je změna,“ řekl kandidát na premiéra Fiala
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Volby mají vítěze.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsou za námi a především závěr sčítání velkých okrsků nabídl velmi napínavou podívanou.

Přestože po většinu sčítání bylo ve vedení vládní hnutí ANO, v samotném finále při počítání hlasů ve velkých městech jej těsně předběhla koalice SPOLU (TOP 09, ODS, KDU- ČSL). Ta ve volbách nakonec získala procent 27,7 hlasů a 71 mandátů.

„Toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,“ řekl šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.

Doporučeno
ZÁZNAM: Koalice SPOLU porazila hnutí ANO a vyhrála volby. „Praha nás porazila jako vždycky, Praha nás nesnáší,“ uvedl Babiš ZÁZNAM: Koalice SPOLU porazila hnutí ANO a vyhrála volby. „Praha nás porazila jako vždycky, Praha nás nesnáší,“ uvedl Babiš 9. října 2021 8:00

Vládní ANO skončilo na druhém místě se ziskem 27,2 procenta hlasů.

Už v průběhu sčítání bylo patrné, že nadpoloviční většinu ve dvousetčlenné Sněmovně získají koalice. Třetí příčku totiž obsadila koalice Pirátů a STAN s 15,5 procenty hlasů a společně se SPOLU mají dohromady 108 mandátů. 

Doporučeno
Aktualizováno: KSČM je mimo Sněmovnu. Šéf komunistů Filip po neúspěchu ve volbách rezignoval Aktualizováno: KSČM je mimo Sněmovnu. Šéf komunistů Filip po neúspěchu ve volbách rezignoval 9. října 2021 16:21

Posledním uskupením, které se dostalo do Sněmovny, je SPD Tomia Okamury. To si od voleb odneslo 9,6 procenta procent hlasů a připadne mu 20 mandátů.

Historický propadák zaznamenala vládní ČSSD, která získala 4,68 procenta a míří tak mimo Sněmovnu. Předseda sociálních demokratů do poslední chvíle věřil v zázrak, ten se ale nedostavil a těsně před koncem sčítání hlasů oznámil rezignaci. 

Na potřebnou pětiprocentní hranici nedosáhla ani KSČM. Komunisté získal jen 3,63 procenta a poprvé od sametové revoluce zřejmě nebudou mít ani jednoho poslance.

Chystáme podrobnosti, článek budeme aktualizovat.

Domů
Sdílet
Diskuse