Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. října 2021 14:38
Čas čtení 1:16
Tereza Šnajdrová

Vojtěch: Nechte se očkovat. Zkrátíme platnost testů a možná je i přestaneme proplácet

Vojtěch: Nechte se očkovat. Zkrátíme platnost testů a možná je i přestaneme proplácet
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Znělo z úst ministra zdravotnictví na páteční tiskové konferenci.

Pandemie koronaviru sílí a jen za čtvrtek přibylo 1 534 nakažených. Školy se vyprazdňují, neboť velké množství žáků musí zůstat v karanténě, v nemocnicích je hospitalizováno 448 a zdá se, že zkrácení doby platnosti u testů nestačí a bude nutné zavést přísnější opatření. O tom také na páteční tiskové konferenci promluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), podle kterého se situace nevyvíjí dobře a čekají nás podstatné změny.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Ve středu vystoupal počet nakažených na 1 534, výrazně se zvýšil i počet hospitalizovaných KORONAVIRUS: Ve středu vystoupal počet nakažených na 1 534, výrazně se zvýšil i počet hospitalizovaných 15. října 2021 10:11

Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí dobrým směrem a čísla rostou. V tuto chvíli se pohybujeme na realistické křivce, rostou nám počty nakažených a také počty hospitalizovaných,“ řekl hned v úvodu Vojtěch.

Zároveň ale veřejnost uklidnil slovy, že zátěž nemocnic je nízká, jednotky intenzivní péče jsou zaplněny zhruba ze 3 % a provoz špitálů zatím není nijak omezen.

Trend však roste, za což podle ministra zdravotnictví může nižší proočkovanost, která u dospělé populace činí 67,5 %. „Chtěl bych všechny poprosit, aby očkování neodkládali a nechali se naočkovat. Pokud se nezvýší proočkovanost, situace v nemocnicích se může zhoršovat. Zhruba 75 % hospitalizovaných s koronavirem jsou neočkovaní,“ vyzval občany Vojtěch.

Zdůraznil také to, že od pondělí 18. října bude možné aplikovat třetí dávku očkování i těm, kteří tu druhou dostali teprve před šesti měsíci. Očkování je podle ministra zdravotnictví prioritou a zároveň cestou, jak zabránit další vlně pandemie. 

Doporučeno
Policie neumožní návštěvy prezidenta Zemana bez souhlasu lékařů Policie neumožní návštěvy prezidenta Zemana bez souhlasu lékařů 15. října 2021 11:01

Adam Vojtěch (ANO) si je vědom toho, že s novou vládou přijde i jiný ministr zdravotnictví a nová opatření proto prý konzultuje i s ostatními. Ve hře je nyní zkrácení doby platnosti testů, kdy by PCR testy byly platné pouze 3 dny, namísto týdne a antigenní test by byl platný po dobu 24 hodin.

Další zpřísnění by se mohlo týkat preventivních testů, které by stát mohl přestat proplácet a dobrou zprávou je, že by mohlo dojít ke zkrácení karantény, a to na 7 dní, pokud bude ukončena negativním výsledkem PCR testu.

V závěru pak ministr vyzval všechny hygienické stanice, aby častěji prováděly kontroly a více hlídaly dodržování protiepidemických opatření. 

Doporučeno
Je podpis prezidenta pravý? Případ řeší policie Je podpis prezidenta pravý? Případ řeší policie 15. října 2021 13:05
Domů
Sdílet
Diskuse