Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2021 16:28
Čas čtení 1:05
Ema Stanovská

Indický „uhelný magnát“ vydělal letos více než Bezos či Zuckerberg. Chce se stát největším producentem obnovitelné energie

Indický „uhelný magnát“ vydělal letos více než Bezos či Zuckerberg. Chce se stát největším producentem obnovitelné energie
Zdroj: Gujarat Maritime University/propagační materiál volně k užití
NEWS INDIE
Uložit Uložené

Minulý rok rozšířil svůj majetek o více než 50 miliard dolarů.

Druhý nejbohatší člověk v Indii, podnikatel a „uhelný magnát“ Gautam Adani vydělal letos více než šéf Amazonu Jeff Bezos či zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Informoval o tom portál QZ.

Podle žebříčku nejbohatších lidí Bloomberg billionaire index zvýšil Gautam Adani loni svůj zisk o více než 50 miliard dolarů. Je tak na třetím místě za Elonem Muskem se 116miliardovým ziskem a nejbohatším Francouzem Bernardem Arnaultem se ziskem 60 miliard. Mark Zuckerberg je v tomto žebříčku až na desátém místě, Jeff Bezos dokonce na dvacátém.

Gautam Adani je zakladatel skupiny Adani, největší soukromé akciové společnosti v Indii, která se zaměřuje na produkci a obchodování s uhlím. Zároveň je i největším provozovatelem přístavů v zemi. 

Chce přispět na obnovitelné zdroje

Indický miliardář teprve před několika dny řekl, že se chce stát největším producentem obnovitelné energie, píše portál NDTV. Adani přislíbil, že pro tento účel investuje do roku 2030 celkem 70 miliard dolarů. Indický premiér na klimatickém summitu COP26 v Glasgowě prohlásil, že chce do roku 2070 dosáhnout uhlíkové neutrality.

Doporučeno
Táňa a Martin žijí už dva měsíce v Indii: V Himálaji jsme kouřili hašiš, na kurzu jógy jsme zvraceli slanou vodu Táňa a Martin žijí už dva měsíce v Indii: V Himálaji jsme kouřili hašiš, na kurzu jógy jsme zvraceli slanou vodu 4. listopadu 2023 14:00

Zástupci 197 zemí světa na tomto summitu schválili historicky první globální dohodu, která zahrnuje konkrétní plán na snižování využití uhlí. Mnozí aktivisté však kritizují to, že země se dohodly jen na odklonu od uhlí, nikoli na jeho postupném zavržení, jak zněl původní návrh. Podle Grety Thunberg si tím země hlídají vlastní ekonomické zájmy.

Domů
Sdílet
Diskuse